Ağustos 2022'de göreve başlayan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Akdeniz ve Karadeniz'de bugüne kadar 9 sondaj gerçekleştirdi. Geminin ilk görevi Akdeniz'deki Yörükler-1 kuyusuydu. Daha sonra, Ağustos 2024'te Karadeniz'deki Göktepe-3 Kuyusu'nda başlayan çalışmalar 19 Mayıs 2025'te tamamlandı.
75 MİLYAR METREKÜP GAZ KEŞFİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında müjdesini verdiği 75 milyar metreküplük gaz keşfi, Abdülhamid Han tarafından Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte gerçekleştirildi. Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası'nın 69 kilometre batısında, karaya ise 165 kilometre uzaklıkta yer alan Göktepe Sahası'nda bulunuyor.
TÜRKİYE'NİN ENERJİ POLİTİKASI
Yakın zamanda Sakarya Gaz Sahası'ndaki Türkali-33 kuyusunda yeni bir göreve başlayacak olan Abdülhamid Han, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası düzeyde kararlı enerji politikasının bir göstergesi. Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Doğu Afrika'da stratejik etkisini artıran bu politika kapsamında Somali, Pakistan, Azerbaycan, Macaristan, Irak ve Libya gibi ülkelerle karada ve denizde petrol ve gaz aramalarına yönelik işbirlikleri planlanıyor. Halihazırda 4 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisi ile 1 yüzer gaz üretim platformuna sahip olan Türkiye, filosuna eklediği 2 yeni derin deniz sondaj gemisiyle denizlerdeki petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Abdülhamid Han sondaj gemisi Filyos'a ulaştı.



