DÜNYA
Yayınlanma : 19 Mart 2026 10:45
Düzenleme : 19 Mart 2026 10:45

ABD, İran'a karşı kara operasyonu için hazırlık yapıyor

ABD, İran'a karşı kara operasyonu için hazırlık yapıyor
ABD, Hürmüz Boğazı'nda İran'a karşı kara operasyonu için 5 bin deniz piyadesi göndermeye hazırlanıyor. Operasyonun stratejik hedefleri belirlendi.

Başkan Donald Trump, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle Hürmüz Boğazı'nı yeniden açmak amacıyla İran kıyılarına askeri çıkarma planları üzerinde çalışıyor.

DENİZ PİYADESİ GÖNDERİLİYOR

İsrail Devlet Yayın Organı KANN ve ABD merkezli The Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD, İran'a gönderdiği 5 bin deniz piyadesi ile Hürmüz Boğazı'nda kara operasyonu hazırlığı yapıyor. Trump, danışmanlarına bu konuda yoğun baskılar uyguluyor. Pentagon, 2 bin 200 askerden oluşan 31. Deniz Seferi Birimi'ni Orta Doğu'ya göndermiş durumda.

STRATEJİK HEDEFLER BELİRLENİYOR

Japonya’dan hareket eden USS Tripoli amfibi hücum gemisindeki birlik, bölgeye bir haftadan kısa bir süre içinde ulaşacak. İkinci bir birlik de olası çıkarmaya katılacak ve toplam güçleri 5 bine ulaşacak. Yetkililer, bu güçlerin İran kıyılarındaki adaları ele geçirmek için kullanılacağını belirtiyor; bu adalar hem pazarlık kozu hem de Hürmüz'ü kapatan saldırıları durduracak üsler olarak önemli bir rol üstlenecek. Ancak, İran güçleri, ABD askerlerini bekliyor ve bu durum büyük riskler barındırıyor. Deniz Seferi Birimi, kara, hava ve lojistik unsurları bünyesinde bulunduran mobil bir askeri birlik olarak görev yapıyor. Bu birlikler, denizden veya havadan baskın yapma konusunda uzmanlaşmış durumdalar. Operasyonlar, gemilerden fırlatılan araçlarla gerçekleştirilebileceği gibi, pist gerektirmeyen helikopterlerle havadan müdahale imkanları da mevcut. Ancak bu birlikler, daha önce sadece Irak, Afganistan ve Venezuela'da görev aldılar ve İran gibi modern bir orduyla ilk kez karşılaşacaklar. İran'ın füze fırlatma sahaları ve üretim depoları hedef alınacak. ABD'nin bu riskli saldırıyı gerçekleştirmek için güçlü nedenleri var; zira saldırı başarılı olursa, İran Hürmüz Boğazı'ndan saf dışı kalabilir. Hark Adası, İran petrol ihracatının yüzde 90'ının yapıldığı yer olarak önemli bir hedef konumunda. Emekli General Frank McKenzie, Hark Adası'nın stratejik önemine dikkat çekerek, bu adanın ele geçirilmesinin İran ekonomisine büyük zararlar verebileceğini belirtiyor. Ancak İran, böyle bir saldırıya karşı her zaman hazırlıklı olduğunu vurguluyor ve ABD'nin seçenekleri giderek azalıyor.