ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, Başkan Donald Trump'ın ayrılma kararından bir yıl sonra Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) 78 yıllık üyeliğin resmen sona erdiğini açıkladı. Açıklamada, DSÖ'ye yönelik tüm Amerikan fonlarının kesildiği ve kuruluş bünyesindeki tüm personelin geri çağrıldığı belirtildi. Böylece, Trump'ın ikinci döneminin ilk gününde imzaladığı kararnameyle başlayan süreç tamamlanmış oldu.
KÜRESEL SAĞLIKTA BÜYÜK BİR BOŞLUK
Uzmanlar, ABD'nin ayrılmasının küresel salgınlarla mücadeleyi zayıflatacağını ve ABD'li bilim insanları ile ilaş şirketlerinin yeni tehditlere karşı aşı ve tedavi geliştirme kapasitesini olumsuz etkileyeceğini vurguluyor. Georgetown Üniversitesi'nden halk sağlığı hukuku uzmanı Lawrence Gostin, bu kararı 'yaşamım boyunca alınmış en yıkıcı başkanlık kararlarından biri' olarak nitelendirdi. ABD, DSÖ'nün kuruluşunda öncü rol oynamış ve yıllar boyunca en büyük finansal destekçilerinden biri olmuştu.
FİNANSAL VE STRATEJİK SONUÇLAR
DSÖ'ye göre ABD'nin kuruma olan borcu 130 milyon doları aşarken, ABD'li yetkililer ayrılığın 'tam ve sorunsuz' olmadığını belirtiyor. ABD, resmi verilere göre örgüte yıllık yaklaşık 111 milyon dolar aidat ve 570 milyon dolar gönüllü katkı sağlıyordu. Uzmanlar, bu çekilmenin çocuk felcinin ortadan kaldırılması, anne-çocuk sağlığı programları ve yeni virüslerin tespiti gibi küresel sağlık girişimlerini ciddi şekilde zayıflatacağı uyarısında bulunuyor. ABD Bulaşıcı Hastalıklar Derneği Başkanı Dr. Ronald Nahass, kararı 'dar görüşlü ve bilimsel açıdan sorumsuz' olarak değerlendirdi.



