DÜNYA
Yayınlanma : 09 Ocak 2026 05:01
Düzenleme : 09 Ocak 2026 05:01

ABD'den Venezuela petrolüne kritik hamle: Narko-terörle mücadele ve küresel enerji dengeleri değişiyor

ABD'den Venezuela petrolüne kritik hamle: Narko-terörle mücadele ve küresel enerji dengeleri değişiyor
ABD, Venezuela'dan petrol alımını sıkılaştırdı; narko-terörizmle mücadele ve küresel enerji hakimiyeti hedefleniyor. Yaptırımlı petrol taşıyan tankere operasyon düzenlendi.
ABD'den Venezuela petrolüne kritik hamle: Narko-terörle mücadele ve küresel enerji dengeleri değişiyor

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Venezuela'nın petrol varlıklarına yönelik sıkılaştırıcı adımlar atarak küresel enerji piyasalarında önemli bir gelişmeye imza attı. ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'daki geçici hükümetin, yaklaşık 30 ila 50 milyon varil petrolü piyasa fiyatından ABD'ye teslim etme konusunda bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Bu anlaşma çerçevesinde elde edilecek gelirlerin, ABD'nin kontrolünde Venezuela halkının ve ABD'nin menfaatleri doğrultusunda kullanılacağı bildirildi.

Narko-terörizmle mücadele ve küresel enerji hakimiyeti

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Venezuela'ya yönelik askeri müdahalelerin temel motivasyonlarından birinin narko-terörizmin finansmanını kesmek olduğunu belirtti. Vance, aynı zamanda Washington'un küresel enerji kaynakları üzerindeki nüfuzunu pekiştirmeyi amaçladığını da ifade etti. Venezuela'nın pek çok ülkeye ucuz enerji sağladığına işaret eden Vance, Trump yönetiminin, Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez üzerinde, Çin, Rusya, Küba ve İran'dan gelen casus ve askeri personelin ülkeden çıkarılması yönünde baskı kurduğu iddialarını da gündeme taşıdı.

Yaptırımlı petrol taşıyan tankere operasyon ve gerilim hattı

Bu gelişmelerin ardından, ABD Sahil Güvenlik ekipleri, Venezuela'ya doğru seyreden ve kaçış sırasında Rusya bayrağı çizerek adını 'Marinera' olarak değiştiren 'Bella 1' adlı petrol tankerine bir operasyon düzenledi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, geminin yaptırımlı petrol taşıyan bir Venezuela 'gölge filosu' gemisi olduğunu doğruladı. İngiltere Savunma Bakanlığı da operasyona askeri destek sağladığını teyit etti. ABD'nin Venezuela'daki askeri müdahalesi sonucunda yaklaşık 75 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi de haberlere yansıdı. Öte yandan, Delcy Rodriguez'in yemin töreninde tercih ettiği 742 dolarlık elbisenin, Venezuela'daki asgari ücretle kıyaslandığında halkın aylarca süren birikimini gerektiren bir meblağ olması dikkat çekti.