DÜNYA
Yayınlanma : 24 Haziran 2026 13:56
Düzenleme : 24 Haziran 2026 13:56

ABD, Altın Kubbe füze kalkanının ilk testini başarıyla tamamladı

ABD, Altın Kubbe füze kalkanının ilk testini başarıyla tamamladı
ABD, Altın Kubbe füze savunma sisteminin ilk testini başarıyla gerçekleştirdi. Ancak projenin yüksek maliyeti ve finansman belirsizliği eleştiriliyor.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Altın Kubbe füze savunma sisteminin ilk aşama testinin tam başarıyla sonuçlandığını duyurdu.

ALTIN KUBBE'NİN BAŞARISI

Hegseth, "Amerika için Altın Kubbe" (GDA) adlı füze savunma sisteminin testinin başarıyla tamamlandığını ve bu duruma tanıklık etmekten büyük bir onur duyduğunu belirtti. Gelişmiş yönlendirilmiş enerji teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen testte, Dinamik Savunma Otonom Bertaraf (DDAD) sistemi, çok sayıda gelen tehdidi başarılı bir şekilde algılayıp, hedef alarak ortadan kaldırdı.

YÜKSEK MALİYET, GÜÇLÜ SAVUNMA

Ancak, tarafsız Kongre Bütçe Ofisi (CBO) geçtiğimiz ay yayımladığı raporunda, Altın Kubbe'nin 20 yıllık geliştirme ve işletme maliyetinin 1,2 trilyon doları bulabileceğini tahmin etti. Bu maliyet, Pentagon'un sunduğu 185 milyar dolarlık tahminin oldukça üzerinde. CBO, sistemin tedarik maliyetinin 1 trilyon dolardan fazla olacağını ve bunun büyük kısmını uzay tabanlı önleyici katmanın oluşturacağını öngörüyor.

PROJENİN GELECEĞİ VE ELEŞTİRİLER

Proje, Ronald Reagan'ın başlattığı ancak birçok sorun nedeniyle başarısız olan "Yıldız Savaşları" projesiyle de kıyaslanıyor. Siyasi eleştiriler de yükseliyor; Demokrat Senatör Jeff Merkley, sistemin finansmanının belirsizliğini vurgulayarak, bunun sadece savunma müteahhitlerine yapılan büyük bir hibe olduğunu ifade etti. Altın Kubbe'nin tamamlanması 2028 yılına hedefleniyor. ABD Uzay Kuvvetleri, uzay tabanlı füze savunma sistemleri geliştirmek üzere bir dizi şirketle sözleşmeler imzaladı.