DÜNYA
Yayınlanma : 17 Eylül 2025 17:40
Düzenleme : 17 Eylül 2025 17:40

AB, İsrail'e yaptırım kararı aldı: 6 milyon euroluk tahsisat askıya alındı

AB, İsrail'e yaptırım kararı aldı: 6 milyon euroluk tahsisat askıya alındı
AB Komisyonu, İsrail'e yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Yaklaşık 6 milyon euroluk mali yardım askıya alınırken, ticaret tercihlerinde de değişiklikler öngörülüyor. Yaptırımların İsrail'in AB'ye ihracatını önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

AB Komisyonu, İsrail'e yönelik yaptırım teklifini açıkladı. Komisyonun üst düzey bir yetkilisi, detayları paylaşarak, 'twinning' adı verilen ve kamu yönetimi, mevzuat, enerji ve iklim politikası gibi alanlarda işbirliğini kapsayan programların hedef alındığını belirtti.

YAPTIRIMLARIN KAPSAMI

Ayrıca, Abraham Anlaşmaları çerçevesinde bölgesel entegrasyonu destekleyen projelerin finansmanının da askıya alınacağını duyurdu. Yetkili, İsrail'e yönelik 2025 yılı için tahsis edilen yaklaşık 6 milyon euronun henüz üye devletlerin onayına sunulmadığını ve bu nedenle askıya alınacağını açıkladı. Geçmiş yıllarda başlatılan projeler için de hiçbir adım atılmayacak. 2020-2024 döneminde bu iki alanda toplam 14 milyon euro ayrılmış, 4.3 milyon eurosu sözleşmeye bağlanmış, yaklaşık 9.5 milyon euro ise henüz bağlanmamıştı ve bunlar da dondurulacak.

TİCARET TERCİHLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Yaptırımların AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın ticarete ilişkin kısımlarını hedef alacağı belirtildi. Ancak, İsrail ile ticareti askıya almayı değil, ticaret tercihlerini askıya almayı önerdikleri vurgulandı. Ticaret devam edecek ancak farklı koşullar, yani gümrük vergileri ile. Teklifin kabul edilmesi halinde etkisinin İsrail'in AB'ye ihracatının yüzde 37'sinde hissedileceği ifade edildi. Alınacak tedbirlerin bildirimden 30 gün sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

İSRAİLLİ BAKANLARA DAİR YAPTIRIMLAR

Komisyonun, işgal altındaki Filistin topraklarını gasbeden İsrailli bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich hakkında halihazırda sunulmuş bir yaptırım önerisi olduğu ve bu konuda yeni bir ivme yaşandığı belirtildi.