DÜNYA
Yayınlanma : 18 Mayıs 2026 10:39
Düzenleme : 18 Mayıs 2026 10:39

60 ülke gördü, ‘dünyanın en ucuz ülkesi’ni açıkladı: Özbekistan’da bir gün kaç paraya mal oluyor?

60 ülke gördü, ‘dünyanın en ucuz ülkesi’ni açıkladı: Özbekistan’da bir gün kaç paraya mal oluyor?
Hollandalı seyahat yazarı Lourens, 60'tan fazla ülkeyi gezdikten sonra Özbekistan'ı dünyanın en ucuz ülkesi ilan etti. Taşkent'te günlük yaşam maliyetleri oldukça düşükken, trenle Semerkant'a ulaşım da ekonomik.

Gezgin ruhlu seyyahlar, bütçe dostu rotalar arayışındayken, Hollandalı seyahat yazarı Lourens'in 60'tan fazla ülkeyi geride bırakarak Özbekistan'ı 'dünyanın en ucuz ülkesi' ilan etmesi, Orta Asya'nın bu incisine olan ilgiyi adeta alevlendirdi.

TAŞKENT'TE GÜNLÜK YAŞAM MALİYETİ NE KADAR?

Lourens'in sosyal medya paylaşımları, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'teki yaşam maliyetlerinin Avrupa standartlarının çok altında kaldığını gözler önüne seriyor. Paylaşılan bilgilere göre, bir terasta içecek keyfi ortalama 1 Euro'ya mal olurken, yerel bir dairede gecelik konaklama bedeli ise yaklaşık 15 Euro civarında seyrediyor. Şehirdeki yerel lezzetleri tatmak isteyenler için kişi başı mutfak maliyeti ise sadece 3 Euro'yu buluyor.

İPEK YOLU ÜZERİNDE UCUZ SEYAHAT

Ülke içinde lüks ve yüksek hızlı trenlerle seyahat etmek de oldukça ekonomik. Yaklaşık 15 Euro'luk bir biletle, tarihi İpek Yolu'nun kalbi Semerkant'a ulaşım mümkün. Üstelik, günübirlik turlarla Tacikistan sınırına geçilerek Yedi Göller gibi doğal güzellikler de keşfedilebiliyor. Ekonomi endeksleri Özbekistan'ı dünyanın en bütçe dostu ilk 20 ülkesi arasında gösterse de, mutlak anlamda 'en ucuz' unvanı Pakistan, Mısır ve Hindistan gibi ülkelerle paylaşılıyor. Ancak Orta Asya coğrafyasında Kırgızistan ve Tacikistan'ın bazı harcama kalemlerinde Özbekistan'dan daha uygun olabildiği de belirtiliyor.

GÜVENLİK AÇISINDAN DA İDDİALI

Özbekistan, son yıllarda attığı güvenlik adımlarıyla da dikkat çekiyor. Birleşik Krallık gibi ülkelerin seyahat tavsiyelerinde genel olarak güvenli kabul edilen ülke, özellikle 'Solo Kadın Gezgin Güvenlik Endeksi'nde birinci sırada yer alarak bu alanda da iddialı bir konumda bulunuyor. Taşkent, Semerkant ve Buhara gibi turistik merkezlerde polis varlığı ve aydınlatma seviyesi yüksekken, sokak suçları ve taciz vakalarının oldukça düşük olduğu vurgulanıyor. Ancak Afganistan sınırı ve Fergana Vadisi'nin bazı bölgeleri için tedbirli olunması yönünde uyarılar da mevcut.