DÜNYA
Yayınlanma : 11 Aralık 2025 11:53
Düzenleme : 11 Aralık 2025 11:53

16 aylık saklanma sona erdi: Nobel ödüllü muhalif lider Machado, Oslo'da destekçileriyle buluştu

16 aylık saklanma sona erdi: Nobel ödüllü muhalif lider Machado, Oslo'da destekçileriyle buluştu
Nobel Barış Ödüllü Venezuelalı muhalif lider María Corina Machado, 16 aylık saklanma döneminin ardından Norveç'te destekçileriyle buluştu ve Maduro hükümetine ağır suçlamalarda bulundu.
16 aylık saklanma sona erdi: Nobel ödüllü muhalif lider Machado, Oslo'da destekçileriyle buluştu

Nobel Barış Ödülü sahibi Venezuelalı muhalif lider María Corina Machado, 16 aydır aldığı ölüm tehditleri nedeniyle saklandıktan sonra, seyahat yasağına rağmen Norveç'in başkenti Oslo'ya geldi. Machado, Nobel Barış Ödülü töreninin yapıldığı Grand Hotel'in balkonundan, Venezuela bayrakları sallayan ve milli marşını söyleyen destekçi kalabalığını selamladı. Bu, 58 yaşındaki liderin uzun bir aradan sonra ilk kez halkın karşısına çıkışı oldu.

BARIYERLERİ AŞARAK DESTEKÇİLERİNE KAVUŞTU

Daha sonra kalabalığın yanına inen Machado, bariyerlerin üzerinden atlayarak destekçilerinin elini sıktı. BBC'ye verdiği röportajda, "16 aydan fazla bir süredir kimseye sarılamadım ya da dokunamadım. Birkaç saat içinde en çok sevdiğim insanları görebildim, onlara dokunabildim, birlikte ağlayıp dua edebildik" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Nobel ödülünü almak için Norveç'e seyahat etmenin risklerinin tamamen farkında olduğunu belirtti.

MADURO HÜKÜMETİNE AĞIR SUÇLAMALAR

Machado, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro yönetimini sert bir dille eleştirerek, bu rejimi "sıradan bir diktatörlük değil, bir suç yapısı" olarak nitelendirdi. Maduro hükümetini, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi suç faaliyetlerini finanse etmekle suçladı. Uluslararası topluma, Venezuela'nın "bu suç kaynaklarının girişlerini kesmesine" yardımcı olma çağrısını yineledi. Kendisinin ve ekibinin Venezuela'da bir hükümet kurmaya hazır olduğunu ve Maduro ekibiyle barışçıl bir geçiş için masaya oturmayı teklif ettiğini, ancak bunun reddedildiğini söyledi.

TEHDİTLER VE SAKLANMA SÜRECİ

Machado, "Biz savaş istemedik, onu aramadık. Venezuelalı halka savaş ilan eden Maduro'ydu. Onlar benim bir terörist olduğumu ve hayatımın geri kalanını hapiste geçirmem gerektiğini söylüyorlar ve beni arıyorlar" dedi. 1967 doğumlu lider, 2002'de siyasete girdi ve Maduro karşıtı muhalefetin önde gelen isimlerinden biri haline geldi. 2023'te muhalefet içindeki ön seçimleri kazanmasına rağmen, bir yargı kararıyla kamu görevinden men edildiği için 2024 seçimlerinden çekilmek zorunda kaldı. 1 Ağustos 2024'te, tutuklanma ve öldürülme riski nedeniyle saklanmaya başladığını açıklamıştı. Bu yıl Ocak ayında kamuoyuna çıktığında ise aracına ateş açılmıştı. Maduro hükümeti, Machado'nun Oslo'ya gitmesi durumunda onu bir kaçak olarak damgalayacaklarını bildirmişti. 2025 Nobel Barış Ödülü töreninde ödülü, kızı Ana Corina Sosa Machado almıştı.