Nevşehir'de 600 yıllık ibadethane gün yüzüne çıkarıldı
- 3 / 1
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyeleri, Ürgüp ilçesi Taşkınpaşa köyünde gerçekleştirdikleri yüzey araştırmasında önemli bir keşfe imza attı. Bir vatandaşın odunluk olarak kullandığı kayadan oyma mekan, temizlik çalışmaları sonucu ortaya çıkarıldı. Bu çalışmalar, İslam medeniyetine ait, 600 yıllık olduğu değerlendirilen taş işçiliği mihrabın da bulunduğu bir ibadethanenin gün yüzüne çıkarılmasını sağladı.
- 3 / 2
NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Maraşlı, bulunan yapının Taşkınpaşa Külliyesi’ne bağlı bir yapı olduğunu düşündüklerini belirtti. Maraşlı, yapının tekkelerde çorbanın kaynatıldığı, yemeğin yapıldığı, misafirlerin ağırlandığı bir mekan olabileceğini, daha önce hiçbir literatürde geçmediğini ve 1960'lardan beri sanat tarihçileri tarafından incelenen külliyenin camisi, türbesi ve zaviyesinin aksine, bu yapının bugüne kadar gözden kaçtığını ifade etti. Yapının cephe süslemelerinin Selçuklu ve Beylikler Dönemi mimari özelliklerini taşıdığını ve malzeme ve teknik açıdan da dönemin izlerini barındırdığını sözlerine ekledi.
- 3 / 3
NEVÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Altın ise yapıda yoğun şekilde geometrik ve bitkisel süslemelerin kullanıldığını ve stil kritiği sonucunda yapının Eretna dönemine ait olduğu düşüncesini dile getirdi. Altın, benzer özelliklerinden dolayı yapının Emir Taşkın tarafından yaptırılmış olabileceğini belirtti. Yapının kullanım amacının tam olarak bilinmediğini, ancak mihrabın bulunması nedeniyle burada namaz kılındığının düşünülebileceğini ifade etti. Arka tarafta bulunan nişin muhtemelen mihrap nişi olduğunu ve kıble yön tayinine bakıldığında camiyle aynı yöne denk geldiğini de ekledi.







