Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin mevcut ekonomi politikalarını değerlendirdi ve enflasyon beklentilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Morales, "Politika değişikliğinin etkinliği, rezerv seviyelerindeki iyileşme, dolarizasyonu artırmadan döviz korumalı mevduatların azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve enflasyon beklentilerinin hafifletilmesine ilişkin gelişmeler, geçen hafta cuma günü açıkladığımız değerlendirmemizi doğruluyor" dedi.

Morales, gelecek birkaç yılda enflasyonda önemli düşüş beklentisine rağmen, enflasyonun Türkiye ekonomisi için temel bir zorluk olmaya devam ettiğini ifade etti. Bu yılın ilk iki ayında gözlemlenen enflasyonun, geçen yıl sonundan bu yana uygulanan bazı politika tedbirlerini yansıttığını belirten Morales, özellikle yılbaşında asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zamın iç talep ve hane halkı tüketimine ivme kazandırdığını vurguladı. Kamu harcamalarının ve kredi kartı kullanımının arttığını gözlemlediklerini söyleyen Morales, bu faktörlerin enflasyonist baskıları artırdığını belirtti.

Fitch Ratings'in enflasyon beklentisiyle ilgili olarak Morales, TCMB'nin yüzde 36'lık enflasyon projeksiyonuna karşın kuruluşun beklentisinin yüzde 40 seviyesinde olduğunu açıkladı. Morales, "Enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 58 seviyesinde gerçekleşmesini ve yüzde 29'a inmesini bekliyoruz. Ancak enflasyon sadece bu yıl ve gelecek yıl için değil, orta vadede Türkiye için temel bir politika sorunu olmaya devam ediyor" diye konuştu.