Kırgızistan’da FETÖ’cülerin Türkiye’ye yönelik kara propaganda faaliyetleri tutmadı. FETÖ’cülerin başlattığı Maarif Okulu’nu karalama kampanyası hedefine ulaşamadı.

Kırgızistan’da 30’ya ait eğitim kurumu ile “ağ gibi sardığı” ifade edilen FETÖ örgütlenmesi, Türkiye’yi hedef almaya devam ediyor. FETÖ’cüler, Kırgızistan ve Türkiye ikili ortak anlaşma gereğince Maarif Vakfı eğitim alanında Kırgızistan’da tam yetkiye sahip olarak anasınıfından üniversiteye kadar eğitim kurumu açma yetkisini alması akabinde Maarif Okulu’nu karalama kampanyası başlattı.

Kırgızistan’da yaşanan son olaylar neticesinde Fetö’ye ait Sabat eğitim kurumlarının başkanı FETÖ’cü Orhan İnandı’nın kaybolmasının ardından FETÖ mensupları, 1 Haziran 2021’de Türkiye aleyhinde kara propaganda başlatarak Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlemişti. FETÖ’cüler şimdi de 2021 yılının Eylül ayında açılacak Bişkek Maarif lisesine yönelik hem Türkçe hem Kırgızca kara propaganda yapmaya başladı. Sosyal medyada algı yaratılması için FETÖ’cülerin çabaladıkları propagandalarında Maarif okulunun işleyişini etkilemesi ve tercih edilmemesi hedefleniyor.

Bununla birlikte yapılan araştırmalarda bu algının başarısız olduğu, aksine Kırgızistan Maarif okulunun sosyal medya hesaplarının kısa sürede ilgi toplayarak tercih edecek ailelerin bilgi alması için yorumlar geldiği görüldü.

KIRGIZİSTAN’DA FETÖ’CÜLERDEN PROVAKASYON

Kırgızistan’da Türkiye’nin uzun süredir iadesini istediği Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarından Orhan İnandı’nın bulunması için FETÖ’nün örgütlediği bir topluluk, 1 Haziran 2021’de Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği önünde eylem yapmıştı. Orhan İnandı, Kırgızistan’da FETÖ bağlantılı okullarının kurucusu olarak biliniyordu. Bişkek Oktyabr İlçe Polis İdaresi tarafından yapılan açıklamada, akrabalarının İnandı’nın kaybolduğuna ilişkin polise başvurduğu belirtilmişti. Açıklamaya göre Sabah 04.00 sıralarında polis merkezinin çağrı merkezini arayarak evinin önünden kaybolan İnandı için kayıp ihbarı verilmesinin üzerine polis ekipleri olay yerine intikal etmişti.

Bişkek’te bulunan Fetö mensupları da olayın üzerine, “Bulunsun”, “Orhan İnandı Nerede?” yazılı pankartlarla Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği önünde toplanmıştı. Türkiye karşıtı sloganlar atan kalabalık, Orhan İnandı’nın akıbetini öğrenmek istemişti. Olay yerinden çekilen görüntülerde ve fotoğraflarda, eylemde hem Kırgız vatandaşlarının hem de Türk vatandaşlarının olduğu bildirilmişti.

FETÖ’cüler bu tarihten itibaren eylemin yanı sıra sosyal medya üzerinden de Türkiye karşıtı algı operasyonları başlattılar. 3 Haziran 2021’de de Türkiye’nin Büyükelçilik araçlarının binadan çıkışı FETÖ mensubu eylemciler tarafından engellenirken; araçların bagajlarının açılmasını talep etmişlerdi. Türkiye Cumhuriyetini suçlayıcı ifadelerde bulunan eylemciler, sosyal medyada da organize olarak Kırgızistan-Türkiye ilişkilerine zarar verici, Türkiye’nin aleyhine ifadeler kullanmışlardı. Kırgızistan’da gerçekleşen olaya ilişkin, farklı ülkelerden gayrıresmi olarak  Türkiye karşıtı algı operasyonlarını servis eden medya kuruluşları (samanyoluhaber, Tr724TV ,Kronos ve Bold vb…), FETÖ’cülere destek çıkarak sosyal medyadan provokasyon yürütürken, Kırgızistan Parlamentosunda bazı FETÖ yanlısı milletvekilleri de açıklamalarda bulunmuştu.

KPSS başvuruları ne zaman başlayacak? KPSS başvuruları ne zaman başlayacak?

TÜRKİYE’NİN İADESİNİ İSTEDİĞİ FETÖ’CÜ ORHAN İNANDI KİMDİR?

Orhan İnandı, Kırgızistan’da 1990’lı yıllarında FETÖ ile bağlantılı olduğu bilinen Sebat Kırgız-Türk okullarının kurucusu olarak biliniyor. Kırgızistan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Sebat okullarının ismini Sapat olarak değiştirmiş, okulların genel müdürlüğüne bir Kırgız vatandaşı getirilmişti. 1992 yılından itibaren Kırgızistan’da faaliyet gösteren söz konusu eğitim kurumu bünyesinde 16 liseyi, bir üniversiteyi, 5 orta okulu barındırıyor. 1995 yılından bu yana Kırgızistan’da bulunan İnandı’nın Kırgız vatandaşlığı da bulunuyor.  Türkiye’nin uzun bir süredir Kırgızistan’dan iadesini istediği bir isim olan İnandı’nın Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından arananlar listesinde  bulunduğu, ödül konulduğu biliniyor.