AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde istediği sonucu alamamasının ardından harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, seçimlerdeki başarısızlığın nedenlerini araştırmak için bir kurul oluşturuldu. Hürriyet gazetesinde yer alan bilgilere göre, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, parti kurmayları tarafından yapılan değerlendirmelerde, son 10 günün seçmen davranışını belirlediği ve parti oyunun bu süreçte en çok eridiği tespit edildi.

Bu doğrultuda, çalışma gruplarından bir ekip özellikle bu süreci detaylı bir şekilde inceleyecek ve son 10 günde seçmen davranışını etkileyen faktörleri analiz edecek. Ayrıca, AK Parti, 81 ilde yeniden sahaya inerek, seçmenlerin neden partiye oy vermediğini anlamak amacıyla yaklaşık 40 soruluk bir anket yapacak. Vatandaşlara, beklentileri, AK Parti belediyelerinden memnuniyetleri ve oy kullanmama sebepleri gibi konularda sorular yöneltilerek, anket sonuçları çalışma kurullarında değerlendirilip, Erdoğan'a sunulacak.

Müsavat Dervişoğlu'ndan Devlet Bahçelinin sözlerine yanıt! Müsavat Dervişoğlu'ndan Devlet Bahçelinin sözlerine yanıt!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin ardından yaptığı balkon konuşmasında "özeleştiri" vurgusu yaparak, seçim sonuçlarını detaylı bir şekilde değerlendireceklerini belirtmişti. Erdoğan açıklamasında "Partimizin organlarında mahalli idareler seçimlerinin neticelerini açık yüreklilikle değerlendireceğiz, öz eleştirimizi cesaretle yapacağız. Her zaman demokrasinin, sandığın tarafında yer aldık. Bugün de aynı sorumluluk duygusuyla hareket ediyor, milletin iradesinin üzerinde güç tanımıyoruz. Milletin sandıkta verdiği mesajları en isabetli, en objektif şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak gerekli adımları mutlaka atacağız" ifadelerini kullanmıştı.