Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra pazartesi günü Bağdat'a gerçekleştireceği ziyaret ile Türkiye-Irak ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor. Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, bu ziyarette tarihi anlaşmaların imzalanması bekleniyor. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin davetiyle gerçekleşen bu ziyarette, iki ülke arasında 30'a yakın anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.

Hafta sonu hava nasıl olacak! Hafta sonu hava nasıl olacak!

Özellikle Türkiye'nin PKK terör örgütüyle mücadelesi gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Hürriyet'e bilgi veren kaynaklar, Türkiye ile Irak arasındaki ikili ilişkilerin her alanda ilerlemesi ve kurumsal bir çerçeveye kavuşturulması amacıyla Irak topraklarının PKK'dan temizlenmesinin öncelikli hedeflerden biri olduğunu belirtti. İki ülke arasında varılan uzlaşmalar doğrultusunda, ortak harekât merkezi kurulması da gündemde. Bu merkezde, Irak Merkezi Hükümeti, Bölgesel Yönetim ve Türkiye'den askerlerin görev alması bekleniyor.

Türkiye'nin beklentileri arasında, Sincar, Mahmur ve Kandil bölgelerinin öncelikli olarak temizlenmesi bulunuyor. Türkiye, operasyon bölgelerine yakın sivillerin güvenliği konusunda da önlemler alınmasını istiyor. Ayrıca, Türkiye'nin Irak sınırında üs bölgeleri kurulması, bölgedeki güvenliğin sağlanması ve PKK/YPG unsurlarının etkinliklerinin azaltılması gibi konular da ziyaret kapsamında ele alınacak.

Ziyarette imzalanacak temel metin, "Stratejik Çerçeve Metni" olarak niteleniyor ve güvenlik başta olmak üzere ulaştırma, enerji ve tarım gibi alanları kapsayacak. Kaynaklar, görüşmenin somut adımlara dönüştürülmesini beklediklerini ifade etti.