Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı, parti genel merkezinde dört saat boyunca sürdü. Toplantıda, 10 ay önce AK Parti'ye oy veren seçmenlerin bu sefer sandığa gitmemesi ve yaşanan oy kaybı üzerine detaylı bir değerlendirme yapıldı. Erdoğan, seçim sonuçlarına ilişkin olarak, AK Parti'nin oy oranının yüzde 44,3'ten yüzde 35,5'e gerilediğini ve Cumhur İttifakı olarak ise yüzde 51,6'dan yüzde 40,5'e düştüğünü belirtti. Bu düşüşün temel nedeninin, 10 ay önce AK Parti'ye destek veren seçmenlerin bu sefer sandığa gitmemesi olduğunu vurguladı. Erdoğan, "2024 seçimlerinin katılım oranının, 2019 seçimlerine kıyasla 6 puan geriye gittiğini, bu düşüşün ezici çoğunluğunu AK Parti seçmeninin oluşturduğunu" ifade etti.

Konuşmasında, sandığa gitmemenin nedenleri olarak, hem teşkilatın, hem genel merkezin, hem de adayların payı olduğunu belirten Erdoğan, aday belirleme süreci dahil olmak üzere bu konuların üzerinde uzun uzun durulması gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte, hayat pahalılığı ve enflasyonun da seçmenin sandığa gitmemesinde etkili olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer faktörler olarak hayat pahalılığı ve enflasyonu göstererek, milletin yaşadığı ekonomik sıkıntıların oy tercihlerini etkilediğini belirtti. Özellikle emeklilerin enflasyon sebebiyle yaşadığı refah kaybına dikkat çeken Erdoğan, bu konuda yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1 Mayıs Taksim açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1 Mayıs Taksim açıklaması

Toplantıda ayrıca, "kibir hastalığı"na da dikkat çeken Erdoğan, partinin her kademesinde bu hastalığa karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kendi hatalarını görmeyi ve özeleştiri yapmayı önemsediğini belirten Erdoğan, partinin bu süreçten güçlenerek çıkması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, Erdoğan, Hatay'daki başarı örneğini göstererek, hatadan ders çıkarmayı ve üzerine gitmeyi önemsediğini belirtti. "Ya hatalarımızı görerek kendimizi toparlarız ya da güneşi gören buz misali erimeye devam ederiz." diyerek, partinin önündeki seçeneklerin net olduğunu vurguladı.