Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Aralık Pazartesi günü Macaristan'a yapacağı ziyaret kapsamında, siyasi, diplomatik, ve ekonomik konuları ele alacak. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki tarihi bir günle öne çıkıyor. Türkiye ile Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin 100. yılı, 18 Aralık 1923'te İstanbul'da imzalanan Dostluk Anlaşması ile başlamıştı.

Sinan Ateş cinayetini çeteye rapor eden fotoğraf: Kuryeden "görev tamam" pozu! Sinan Ateş cinayetini çeteye rapor eden fotoğraf: Kuryeden "görev tamam" pozu!

Erdoğan'ın ziyareti sırasında, Türkiye-Macaristan ekonomik ve siyasi ilişkileri değerlendirilecek. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı da gerçekleştirilecek, iki ülke bakanları ilişkileri her yönüyle değerlendirerek yeni anlaşmalara imza atacak.

İki ülkenin ticaret hacmini 6 milyar dolara çıkarmak öncelikli hedeflerden biri. Türkiye'nin Macaristan'a ihracatı son dönemde yıllık ortalama yüzde 8,8 büyüdü. Türk müteahhitlik firmaları da Macaristan'da birçok projeyi üstlendi.

Ayrıca, enerji alanında önemli anlaşmalar gerçekleşiyor. BOTAŞ ile Macaristan kamu doğal gaz şirketi MVM arasında doğal gaz ihracat anlaşması yapıldı ve Türkiye'nin Macaristan'a doğal gaz ihraç etmesi planlanıyor.

Bu ziyaret aynı zamanda, Türkiye ile Macaristan'ın sadece Avrupa Birliği ve Türk Devletleri Teşkilatındaki işbirliğini değil, aynı zamanda Afrika kıtasındaki yatırımları da ele alarak bu bölgedeki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.