Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Avrupa'ya diz çöktürmeye devam ediyor. Salgının büyük yaygınlık gösterdiği ülkelerden biri olan İngiltere'de salgının başından bu yana günlük Kovid-19 vaka sayısı ilk kez 30 bini aşarken, İtalya'nın Napoli kentinde hastane tuvaletinde hayatını kaybeden insanların görüntülerinin paylaşılması büyük endişe yarattı.


 

İNGİLTERE

İngiltere Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 595 artarak 50 bin 365 oldu.

Ülkede 33 bin 470 yeni vaka tespit edildi. Bu, salgının başından bu yana görülen en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Toplam vaka sayısı ise 1 milyon 290 bin 195’e yükseldi. Son 24 saatte 377 bin 608 test yapılırken, test sayısı mükerrerler dahil 34 milyon 871 bin 387 oldu.

Ülkede Kovid-19 nedeniyle 14 bin 30 kişinin hastanede tedavisinin sürdüğü, bunlardan 1268'inin yoğun bakımda yattığı açıklandı.

İSPANYA

Sağlık Bakanlığının güncellediği verilere göre, Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 356 oldu. Bakanlık, son 7 günde 1295 kişinin salgından hayatını kaybettiğini ve toplam sayının 40 bin 461'e çıktığını duyurdu.

Ayrıca dün 1 milyon 417 bin 709 olarak açıklanan toplam vaka sayısının son 24 saatte 19 bin 511 artışla 1 milyon 437 bin 220'ye ulaştığı kaydedildi. Salgınla ilgili günlük basın toplantısında konuşan, Acil Sağlık Hizmetleri ve Uyarılar Koordinasyon Merkezi Direktörü Fernando Simon, "İspanya'daki durum zor olmaya devam ediyor." dedi.

İspanya'da her 100 bin kişide Kovid-19 vakası tespit edilenlerin sayısının halen 500'ün üzerinde olduğunun altını çizen Simon, "Son günlerde yeni vaka sayılarındaki artışın kontrol altına alındığı, hatta bazı özerk yönetimlerde düşüşlerin olduğu doğrudur. Ama bu kimseyi yanıltmasın." uyarısında bulundu.

Kovid-19'a karşı 25 Ekim'den bu yana olağanüstü halin (OHAL) ilan edildiği İspanya'da özerk bölgelere göre değişiklik gösteren serbest dolaşım kısıtlamaları, gece sokağa çıkma yasağı, bar ve restoranların sadece eve sipariş için açık tutulmaları, amatör spor müsabakalarının ertelenmesi, en fazla 6 kişiye toplanma izni verilmesi gibi önlemler uygulanıyor.

PORTEKİZ

Portekiz Sağlık Bakanlığı, Kovid-19'dan son 24 saatte 78 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5 bin 839 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. Ülkede Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 181'e, toplam vaka sayısı da 198 bin 11'e çıktı. Portekiz'de hafta başından itibaren uygulanmaya başlanan OHAL kapsamında salgının yoğun görüldüğü yerlerde serbest dolaşım kısıtlamaları getirilip, halktan zorunlu olmadıkça gece sokağa çıkmaması isteniyor.

İTALYA

Sağlık Bakanlığı'nın günlük açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 37 bin 978 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Bugünkü vaka sayısı, salgının başladığı şubat ayından beri ülkede bir günde kaydedilen ikinci en yüksek vaka sayısı oldu. Salgının başından beri virüs kapan kişi sayısı toplam 1 milyon 66 bin 401 oldu.

Aktif Kovid-19 hasta sayısı 635 bin 54'e, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da 3 bin 170'e ulaştı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 636 artarak, 43 bin 589'a yükseldi. Günlük ölü sayısı ikinci gün üst üste 600'ün üzerinde çıktı. İyileşenlerin sayısı ise 15 bin 645 artarak, 387 bin 758 oldu.

Üç bölge kendi kısıtlayıcı tedbirlerini devreye almaya hazırlanıyor

Artan vakalar nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Veneto, Friuli Venezia Giulia ve Emilia Romagna bölgelerinin yönetimleri, merkezi hükümetin de onayıyla kalabalık oluşmasına yönelik yeni kısıtlayıcı tedbirlerini uygulamaya başlayacak. Buna göre, Veneto bölgesinde yarından itibaren tarihi şehir merkezinde yürüyüş şeklinde serbest dolaşılamayacak. Friuli Venezia Giulia bölgesinde ise dükkanlar ve marketleri günün ilk saatinde sadece yaşlılar kullanabilecek. Emilia-Romagna'da ise bütün dükkanlar pazar günleri kapalı kalacak.

Türkiye’nin NATO üyeliğine onay vermesinden sonra Finlandiya ve İsveç’ten tam destek! Türkiye’nin NATO üyeliğine onay vermesinden sonra Finlandiya ve İsveç’ten tam destek!

Bu arada, Kovid-19'dan ölen bir kişinin hastane banyosundaki görüntülerinin sızdığı Napoli'nin başkenti olduğu Campania Bölgesi’ne yönelik ise merkezi hükümetin yarınki verilere göre yeni tedbirler konusunda karar alacağı basına yansıdı. Ayrıca sosyal medyada paylaşılan hastane acil servisinde Kovid-19'dan hayatını kaybetmiş kişiyi gösteren video ile ilgili Napoli Emniyeti inceleme başlattı.

Napoli’deki Cardarelli Hastanesinin acil servis birimindeki bir tuvalette yerde hayatını kaybetmiş yatan bir Kovid-19 hastasına ait olduğu ifade edilen görüntüler sosyal medyada ve yazılı basında geniş yankı buldu.