Rus devlet 1. kanalda sunuculuk yapan Vladimir Pozner, 87. doğum gününü kutlamak üzere aralarında Rus gazeteciler, iş insanları ve pop yıldızlarının da olduğu yaklaşık 50 arkadaşıyla birlikte, dün akşam Tiflis’e geldi. Pozner ve arkadaşlarının kaldığı otelin önünde protesto düzenleyen eylemciler, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü tanımadığını ve koronavirüs kısıtlamalarını ihlal ettiğini savunarak, Pozner’den ülkeyi terk etmesini talep etti.

İngiltere göçmenleri Ermenistan’a gönderecek! İngiltere göçmenleri Ermenistan’a gönderecek!

POZNER’İN KALDIĞI OTELE YUMURTA ATILDI

Muhalefet partilerinin temsilcilerinin Pozner’in Gürcistan’ın başkentine ziyaretini kabul edilemez olarak nitelendirmesinin ardından başlayan eylemde göstericiler, “Abhazya’yı Gürcistan’ın bir parçası olarak görmeyenler ülkemizden ayrılıncaya kadar burada olacağız. Pozner ülkeyi terk etsin.” diye savundu. Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı sloganlar atan eylemciler, Rus propagandacıların kaldığı otele yumurta attı.

GÜRCİSTAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, POZNER VE ARKADAŞLARINA CEZA VERDİ

Yoğun protestolar üzerine Pozner, yaş gününü kutlayamadan bu sabah arkadaşlarıyla birlikte Moskova’ya dönmek zorunda kaldı.  Gürcistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Pozner ve onunla birlikte kutlama etkinliğine katılan 32 kişinin karantina önlemlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle 2 şer bin lari (600 dolar) para cezasına çarptırıldığını bildirildi.

GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA 

Gürcistan ordusu ile Rusya’nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında savaş yaşanmıştı.

Rusya ile Gürcistan arasında 2008’de Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar çıkmıştı. Savaşın ardından Rusya’nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.

Rusya, 2008’de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanımıştı. Gürcistan bunun üzerine Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından ara buluculuk rolünü İsviçre üstlenmişti.