Her yıl yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'nun 2024 sayısı, mutluluk endeksinin yükselen yıldızı Finlandiya'nın birinci sırada olduğunu doğruladı. İskandinav ülkeleri, listenin başını koruyarak bu yıl da en mutlu ülkeler arasında yer aldı. Finlandiya'nın zirvedeki konumu, ülkenin sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi ve özgürlük gibi kriterlerdeki başarısını yansıtıyor.

Bu yılki rapor, yaş gruplarına göre ayrı sıralamaların yer aldığı ilk rapor olma özelliği taşıyor. Gençler arasında yaşam memnuniyetinin düşüşe geçtiğini gösteren veriler, dikkat çekiyor. Rapora göre, gençlerdeki mutluluk düzeyinin azalması, geleceğe yönelik endişelerin arttığını işaret ediyor.

Raporun kurucu editörlerinden John Helliwell, Finlandiya'nın mutluluk seviyesini etkileyen faktörleri açıklarken ülkenin sosyal yardımlaşma kültürünü vurguladı. Helliwell, Finlandiya'nın mutlu göçmenlere de ev sahipliği yapmasıyla ilgili önemli bir noktaya dikkat çekti.

Dünya Mutluluk Raporu, yaşam değerlendirmelerini açıklamaya yardımcı olmak için altı temel değişkeni inceliyor. Bu değişkenler arasında kişi başına düşen GSYİH, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluk algısı yer alıyor. İskandinav ülkeleri bu kriterlerdeki başarılı performanslarıyla öne çıkıyor.

Çorum'da karakol komutanı trafik kazasında şehit oldu Çorum'da karakol komutanı trafik kazasında şehit oldu

Raporun diğer ilginç bulgularından biri, kuşaklar arası mutluluk değerlendirmesindeki farklılıklar oldu. 1965'ten önce doğanlar ile sonraki kuşaklar arasında yaşam değerlendirmeleri anketinde önemli bir puan farkı tespit edildi.

Türkiye'nin 2023 raporunda 106. sırada yer aldığı ancak 2024 raporunda 98. sıraya yükseldiği görülüyor. Raporda, Afganistan'ın mutluluk sıralamasında dünyanın en düşük sıralamasında olduğu belirtilirken, diğer ülkeler arasında Lübnan, Lesoto, Sierra Leone ve Kongo da son sıralarda yer alıyor.

Dünya Mutluluk Raporu'nun 2024 sayısına göre ilk 10 ülke şöyle;

  1. Finlandiya
  2. Danimarka
  3. İzlanda
  4. İsveç
  5. İsrail
  6. Hollanda
  7. Norveç
  8. Lüksemburg
  9. İsviçre
  10. Avustralya