Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda bir görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen bu toplantı, yaklaşık 1 saat sürdü. Ajay Banga'nın ziyareti, uzun süre sonra Dünya Bankası Başkanı düzeyinde Türkiye'ye yapılan ilk ziyaret olması nedeniyle dikkat çekti.

Ekonomi Programına Destek
Görüşmede Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve gelecekteki işbirliği olanakları ele alındı. Ajay Banga, Türkiye'nin ekonomi programına olan desteğini yineledi. Ayrıca, 2024-2028 mali yıllarını kapsayan "Ülke İşbirliği Çerçevesi" hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu. Bu çerçeve kapsamında afetlere dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliği ile mücadele, ihracatın desteklenmesi, reel sektör, altyapı, lojistik, sanayi, tarım, eğitim, sağlık ve kapsayıcılık gibi birçok alanda işbirliklerinin geliştirilmesi üzerinde duruldu.

Kaynak Tutarı 35 Milyar Dolara Çıkarıldı
Dünya Bankası, Türkiye'nin Eylül 2023'te açıkladığı Orta Vadeli Program'a (OVP) desteğini ifade etmek için Türkiye'ye yönelik kaynak tutarını 17 milyar dolardan 35 milyar dolara çıkarmıştı. Bu kaynak, OVP ve 12. Kalkınma Planı'nda belirlenen öncelikler doğrultusunda geliştirilecek projelerin finansmanında kullanılacak.

Editör: Burak Hakkı Polat