Sibel Çağlar’ın matematiksel.org sitesinde yer alan haberine göre uçakla seyahat edenlerin fark ettiği gibi, doğudan batıya olan uçuşlar batıdan doğuya olan uçuşlardan daha uzun sürer. Bu durum, uçakların dünya yüzeyindeki dönüşü ve jet akımlarının bir sonucudur.

JET AKIMLARI NEDİR?

Bir nehir gibi Dünya’nın çevresinde batıdan doğuya doğru ortalama 250 km (92 km-398 km) hızla esen hava akımlarına jet akıntısı adı verilir. Jet akıntıları, atmosferin 8-12 km yükseklikteki troposfer ve stratosfer tabakalarının sınırında oluşur. Troposferde yükseklikle beraber sıcaklık düşerken stratosferde bunun tersi olur. Yani yükseklikle beraber sıcaklık artar.

ABD'den Ford'a soruşturma: Ölümlü kazaların sebebi! ABD'den Ford'a soruşturma: Ölümlü kazaların sebebi!

Jet akıntıları genellikle Dünya’nın etrafında batıdan doğuya doğru eser ve genellikle tıpkı karadaki bir nehir gibi kıvrımlı, kavisli bir yol izler. Kış aylarında daha güçlü yaz aylarında ise daha hafif rüzgârlar oluşur. Bu dev hava akıntıları havanın temizlenmesinde, sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karışmasında, iklim ve hava şartlarının oluşmasında önemli görevler yerine getirirler.

Batıya doğru uçan uçaklar, bu güçlü rüzgarı arkadan aldıkları için daha hızlı yol alacaklardır. Bu nedenle pilotlar uçuşlarının rotasını planlarken, jet akımlarını dikkate alır. Doğudan batıya uçarken de bu rüzgarlardan kaçınmaya çalışırlar. İyi bir plan hem yakıttan hem de zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olur.