10 Şubat Cumartesi günü, Ay Takvimi'nde Yeni Yıl coşkusu yaşanacak. Bu özel kutlamalar, 15 gün boyunca devam edecek ve Çin Fener Festivali ile taçlanacak.

Çin kültüründe, her yıl 12 farklı hayvan tarafından temsil edilen Çin burçlarına göre belirlenir. 2024'e girerken, Tavşan Yılı'nın yerini Ejderha Yılı alacak.

Çin geleneğine göre, her yıl bir öncekini takip eden bir hayvanın temsil ettiği bir yıla geçilir. Bu ritüel, 2024'te Tavşan Yılı'ndan sonra Ejderha Yılı'na adım atılacağı anlamına geliyor.

Çin Yeni Yılı, kışın sonunu ve baharın başlangıcını simgelediği için Çin'de genellikle Bahar Bayramı olarak anılır.

Ülkedeki en önemli dört geleneksel festivalden biri ve Çin ay takvimine göre yeni yılın başlangıcı kutlanır.

Ay Yeni Yılı, ay takvimine göre belirlenen yeni yılı kutlayan tüm etkinlikleri kapsayan daha genel bir terim.

AY YENİ YILI NERELERDE KUTLANIYOR?

Bu yıl dünya çapında 1,5 milyardan fazla kişi Ay Yeni Yılı’nı kutlayacak.

Milyonlarca insan yeni yıla aileleri veya arkadaşlarıyla girmek için seyahat ettiğinden, dünyanın en büyük göçü de her yıl bu dönemde gerçekleşiyor.

Vietnam'da bu güne ‘Tet Nguyen Dan’ veya kısaca ‘Tet’ deniyor, yani İlk Günün İlk Sabahı Festivali.

Kuzey Kore ve Güney Kore'de insanlar ‘Seollal'ı kutluyor. Moğolistan'da festivale ‘Tsagaan sar’ deniyor; ‘Beyaz Ay Festivali’ olarak adlandıranlar da var.

Yeni yıldan önceki günlerde Çinli aileler evlerinde bahar temizliği yapıyor. Temizlikle, kötü şansı süpürmek ve odaları iyi şansın girmesine hazır hale getirmek amaçlanıyor.

Aileler ve arkadaşlar bir araya gelerek, bir sonraki yıl için şans getirdiğine inanılan Çin eriştesi, Çin mantısı, pirinç keki, turp keki, balık ve mandalina yiyor

İnsanlar ayrıca havai fişek gösterilerini izliyor, özel kıyafetler giyiyor ve yeni yılı kutlamak için kırmızı fenerler asıyor.

Ay Yeni Yılı'nda, arkadaşlara ve aileye, yeni yıl için iyi dilekleri ve şansı temsil eden, içinde para bulunan parlak kırmızı bir zarf (‘hongbao’ olarak bilinir) vermek de gelenekten.

"SİBERAĞ-2" operasyonunda 82 gözaltı! "SİBERAĞ-2" operasyonunda 82 gözaltı!

ÇİN YENİ YILI'NIN KÖKENLERİ

Çin Yeni Yılı'nın, Şang Hanedanlığı'nın hüküm sürdüğü M.Ö. 14. yüzyıla dayandığı düşünülüyor ve kökenleri efsanelerle dolu.

Çin mitolojisine göre kökeni, Nian (Çince'de "yıl" anlamına gelir) adlı bir canavara karşı yapılan savaşa dayanıyor.

Nian yeni yılın ilk gününde köylüleri tehdit etmek için gelir. Ancak köylüler Nian'ın yüksek sesten, parlak ışıklardan ve kırmızı renkten korktuğunu keşfeder.

Bu nedenle her yeni yılda köylüler Nian'ı korkutmak için kırmızı fenerler asar ve havai fişek kullanırlar. Nian bir daha ortaya çıkmaz. (BBC TÜRKÇE)

Editör: Haber Merkezi