Doğu Türkistan’daki Türk ve Müslüman topluluklara yönelik soykırım suçu işleyen Çin komünist rejimi, bu insanlık dışı uygulamalarından dolayı ilk kez uluslararası bir mahkemede yargılanacak. İnsan hakları ihlallerinde sınır tanımayan Pekin hükumeti, buna misilleme olarak Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’nın kardeşi Hushtar Isa’yı müebbet hapis cezasına mahkum etti.

Avusturalya'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar Avusturalya'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar

Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlar, Kazaklar ve Kırgızlar ve diğer Müslüman topluluklara yönelik soykırım suçu işleyen Çin komünist rejimi bu insanlık dışı suçlarından dolayı ilk kez uluslararası bir mahkemede yargılanacak. Söz konusu davada soykırımın bütün detayları canlı tanıkların dinlenmesi ile dünyaya bir kez daha ilan edilecek. Pekin hükumeti, gelecek hafta Londra’da yapılacak mahkeme öncesi bu sebeple yeni bir misilleme hamlesinde bulundu. Uygur Hareketi’nin bildirdiğine göre; Çin, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’nın kardeşi Hushtar İsa’ya hiçbir suçu olmadığı halde müebbet hapis cezasına çarptırdı. Pekin hükumeti bu hamlesi ile bir kez daha Doğu Türkistan’da Uygurları yok etme amacını dünyaya kanıtlamış oldu.

Mahkemenin meşruiyetine gölge düşürmek adına ağır bir kara propaganda yürüten Pekin hükumeti, bahsi geçen davanın durması için insan hakları savunucularının yakınlarına baskı uyguluyor.

Kardeşinin hapis cezasına çarptırılması hakkında konuşan Dolkun İsa, “Bu haberi almak çok üzücü. Çin Komünist Partisi’nin insan ahlakına ve yargı sürecine saygısının olmadığının apaçık göstergesi bu hamledir” ifadeleriyle tepkisini gösterdi. Dolkun İsa, Pekin rejiminin yok etmeye çalıştıkları insanlardan onlara yüzde yüz itaat etmesini onları korkutarak ve tehdit ederek beklediğini dile getirdi. İsa, “Bu karar bizi mücadelemizden vazgeçiremeyecek, kardeşimin ve dünyadaki bütün Uygur kardeşlerimin iyiliği için adalet arayışına devam edeceğiz” diyerek Doğu Türkistan davasının yolundan dönmeyeceğini vurguladı.

Uygur Hareketi de konuya ilişkin bir açıklama yayımlayarak, Çin hükumetinin apaçık misilleme niteliğindeki cezasını şiddetle kınadı. Açıklamada, Çin’in gücünün yetmediği ve seslerini kısamadığı aktivistlerden intikam almak ve onlara misilleme yapmak için Doğu Türkistan’daki yakınlarını hedef aldığının altı çizildi. Gelecek hafta gerçekleşecek Uygur Mahkemesindeki Davası öncesinde bu hareketi ile otoriter Çin komünist rejiminin insanları korkutmaya çalıştığına dikkat çekilirken, Pekin’in adaleti engellemek için beyhude adımlar atmak istediği vurgulandı.

Uygur Hareketi İcra Direktörü Rushan Abbas, “Uzun yıllardır Doğu Türkistan davasında beraber mücadele ettiğimiz mücadele arkadaşımın, kardeşine sahte bir gerekçe ile böyle bir ceza verilmesi çok üzücü. Dolkun ise bugüne kadar Uygur davasına liderlik yaptığı için büyük bedeller ödedi. Aynı şekilde benim kız kardeşim de insan hakları alanındaki faaliyetlerime misilleme olarak cezalandırıldı” dedi. Sevdikleri yakınları ve dostlarının özgürlükleri pahasına Uygur halkını savunmaya devam edeceklerini bildiren Abbas, “Dolkun İsa Liderimizin yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz. Uluslararası toplum, Çin komünist rejimini bu misilleme eylemi ve Uygur Soykırımı’ndan dolayı sorumlu tutmalıdır” çağrısını yaptı.

Uygur Hareketi, basın açıklamasında Uygur Soykırımı’nın bir an önce durdurulması ve böylesi keyfi cezalandırılmalara müsaade edilmemesinin önemini vurguladı. İnsanlığa karşı suç işleyerek Doğu Türkistan’da akla hayale gelmedik zulümleri yapan Çin rejiminin, 2022 Kış Olimpiyatları gibi önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapılmasına da asla izin verilmemesi ve boykot edilmesinin de Pekin hükumetinin hesap vermesi açısından önemine vurgu yapıldı.