Çin’den gelen otomobiller için koyulan yüzde 40 ek vergi, vatandaşın gündeminde. TRT Muhabiri Sertaç Aksan, sektörün olası geleceğini değerlendirdi. İşte detaylar…

TÜRKSAT 6A’da 2. ateşleme süreci başladı TÜRKSAT 6A’da 2. ateşleme süreci başladı

Çin menşeli araçlar için getirilen ek verginin sektörün tamamına etki edeceği bir gerçek. Önce madalyonun Çin tarafını çevirelim. Soru basit. Bu ek vergilere rağmen Çinli markalar yine de Türkiye’de durur mu yoksa pazardan çıkar mı?

Şimdiden net bir cevap vermek mümkün değil. Ancak sektörü iyi analiz eden bazı isimler, Çinli markaların yeni bir yol haritası izleyebileceği görüşünde. Bu senaryoya göre Çinli markaların ‘vergilerin bir kısmını biz cebimizden karşılayacağız’ tarzı bir kampanya yapması uzak ihtimal değil.

Diğer seçenek ise bu markaların Türkiye piyasasını tamamen terk etmesi. Ki bu da şu an için pek mümkün görünmüyor. Çünkü elde ettikleri satış rakamları kendi hedeflerinin bile çok çok ötesine geçmiş durumda.

Tabii bu noktada diğer markalar için de yeni bir başlangıç söz konusu. Çünkü Çinli markalarla rekabet edebilmek için onlar da fiyatlarını baskılıyordu. Şimdi herkes bir miktar fiyat artışına gidebilir. Diğer yandan Çin menşeli araç fiyatlarında 3’te 1’lik bir artış beklentisi var.

Her ne kadar fiyatları artırabilecekleri bir dönem gelse de otomotiv firmaları için asıl sorun ellerindeki çok sayıda stok. Bunları bir an önce eritmek zorundalar çünkü bir bayinin aracı elinde tutmasının maliyeti oldukça yüksek.

Diğer bir açmaz da otomotiv sektöründe 7 Temmuz itibariyle yeni bir dönem başlayacak olması. Yakın geçmişe kadar opsiyonel satılan kimi güvenlik donanımları artık standart hale geliyor. Bu nedenle yeni dönemde satılması mümkün olmayacak düşük donanımlı araçların bir an önce elden çıkarılması şart. Halihazırda devam eden ciddi indirim ve kampanyaların temelinde de bu gerçek yatıyor.

Sektörün dikkat kesildiği alan ne yeni getirilen vergiler ne de 7 Temmuz’da başlayacak yeni dönem… Asıl beklenti ÖTV matrahlarında güncellenme yapılması. Otomotiv pazarının daraldığı bu dönemde ÖTV gelirleri de düşüyor. Piyasada beklenti, devletin vergi gelirindeki bu düşüşe engel olmak için ÖTV matrahında bir güncelleme yaparak dilimi daha aşağı çekeceği yönünde. Ancak bununla ilgili henüz bir resmi açıklama olmadığını da hatırlatalım.

Editör: Haber Merkezi