CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Menemen’de ilkokul çocuklarının Nakşibendi tarikatı şeyhi Esad Erbili’nin türbesine götürülmesini TBMM gündemine taşıdı. Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelik soru önergesi ile konuya dikkat çekti. Çocukları bu tarikat şeyhinin türbesine götürmenin, Cumhuriyet değerlerine aykırı bir eğitim anlayışını yansıttığını savundu.

Erdoğan, oturma düzeni ile Özgür Özel'e mesaj mı verdi? Erdoğan, oturma düzeni ile Özgür Özel'e mesaj mı verdi?

Sevda Erdan Kılıç, Menemen’de gerçekleştirilen etkinliği eleştirerek, "ÇEDES’in iç yüzü yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Teğmen Kubilay’ın gerici ayaklanmada şehit edildiği Menemen’de, çocuklar Nakşibendi tarikatı şeyhi Esad Erbili’nin türbesine götürülüyor. Esad Erbili, Menemen olayına karışmış, idam ile yargılanmış ve yaşı nedeniyle müebbet hapse mahkûm edilmiş bir gericiydi. ÇEDES denen bu garabet artık Laik Cumhuriyet’e karşı bir başkaldırıya dönüşmüştür." ifadelerini kullandı.

Kılıç, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

  • Menemen’de ilkokul çocuklarının Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Erbili'nin mezarını ziyarete götürülmesi ÇEDES projesi kapsamında gerçekleştirilen bir etkinlik midir? Bu etkinlik hangi protokol, proje, anlaşma kapsamında yapılmıştır?
  • Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı faaliyetlerde bulunan sorumlular hakkında adli ve idari işlemler yapılması konusunda bakanlığınızın ve ilgili kurumların bir çalışması var mıdır?
  • İlkokul çocuklarının, Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Erbili'nin mezarını ziyarete götürülmesi etkinliğinin amacı nedir? Etkinlik kapsamında, çocuklara hangi bilgiler verilmiştir?
  • Menemen Olayı'na karışmış kişilerin mezarlarının ziyaret edilmesi gibi faaliyetlerin, çocuklar üzerindeki etkileri ve toplumda oluşturduğu algılar hakkında yapılan bir değerlendirme bulunmakta mıdır?

Kılıç, ayrıca "İzmir gerici bir çizgiye geçit vermeyecek, emperyalistlere ve gericilere geçit vermez." diyerek, şehit Teğmen Kubilay ve Menemen Olayı'na vurgu yaparak, İzmir'in laik ve demokratik değerlere sahip olduğunu belirtti.