Birleşmiş Milletler(BM) öncülüğünde Cenevre'de, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans 'sonuç alınamadan' bitti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan gayrı resmi müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde iki devlet siyasetinden asla vazgeçmeyeceklerini" kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "KKTC egemen eşitliğe dayalı, iki devletli çözüm vizyonuna ve önerisine destek olmaya devam edeceğiz." dedi.

"Ortak zemin bulamadık"

Yoğun ikili toplantılar ve istişareler yürüttüklerine belirten Guterres, "Takdir edersiniz ki bu kolay bir toplantı değildi. Çabalarımızın sonunda Kıbrıs sorununun çözümü adına resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık." dedi. Resmi görüşmelerin başlaması için 'pes etmeyeceklerini' söyleyen Guterres, 2-3 ay içinde tarafların tekrar bir araya gelmesini umduklarını kaydetti.

İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir

Guterres, konferansın ardından basına açıklamalarda bulundu. Antonio Guterres, Kıbrıslı Türklerin iki toplumlu ve iki kesimli federasyona yönelik müzakerelerin tükendiğini düşündüğünü aktararak, "Kıbrıslı Türkler, eşit uluslararası statü ve egemen eşitlik hakkettiğini düşünüyor ve çözümün birbiriyle iş birliği yürüten iki devletli çözüm olduğunu savunuyor." diye konuştu.

Diğer taraftan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) delegasyonunun müzakerelere Crans Montana'da kalındığı yerden devam edilmesi gerektiğini savunduğunu anımsatan Guterres, onlara göre de çözümün, siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu ve iki kesimli federasyondan geçtiğini dile getirdi.