Meteoroloji 6 ili uyardı! Meteoroloji 6 ili uyardı!

İzmir'de taksi şoförü Oğuz Erge'nin tabancayla öldürülmesi, bireysel silahlanma konusunu yeniden tartışmaya açtı. Milliyet'ten Meltem Güneş konuya ilişkin bir haber ele aldı. Umut Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de 34-35 milyon silah bulunmakta ve bunun 30 milyonu ruhsatsız olarak kullanılmaktadır. Bu verilere göre silaha olan talep her yıl yüzde 5 artmaktadır.

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, yapılan açıklamada, geçen yıl Türkiye'de 2 bin 500 kişinin silahla öldürüldüğünü ve ruhsatsız silah sayısının oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Cezaların caydırıcı olmaması ve sosyal problemlerin artması, bireysel silahlanmanın yükselmesine neden olduğunu ifade etti.

Verilere göre, Türkiye'de 34-35 milyon silahtan 4 milyonu ruhsatlı, 30 milyonu ise ruhsatsız. Akcan, ruhsatsız silahlara olan talebin yüksek olduğunu çünkü evrak almak için uğraşmanın olmaması, harç bedeli olmaması ve kayıt gerektirmemesi gibi sebepleri sıraladı.

Akcan, ruhsatsız silaha karşılık bir yılda emniyetin el koyduğu ruhsatsız silah sayısının 80 bin civarında olduğunu belirtti. Ayrıca, büyükşehirlerde bireysel silahlanmanın daha yüksek olduğuna dikkat çekti ve çözüm önerileri olarak zorunlu eğitim, denetim, bekleme süresi, otomatik iptal ve el koyma sistemleri gibi önlemler alınmasını önerdi.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Akcan, cezaların toplum vicdanına hitap etmediğini savunarak silahla ilgili ciddi sağlık muayeneleri, öfke ve bağımlılık testlerinin yapılmasını önerdi. Ayrıca kamu spotları, ihbar hatları ve Cuma hutbelerinde bireysel silahlanmanın şiddet oluşturduğuna dair bilgilendirmelerin yapılmasını istedi.