Emekli Büyükelçi Bilal Şimşir hayatını kaybetti. Bilal Şimşir ayrıca tarihe merakıyla da tanınırdı. Önemli bir Türk aydını ve yazardı.

Büyükelçi Şimşir'in Şeref Üyesi olduğu Türk Tarih Kurumundan yapılan açıklamada, "Vefat haberini üzüntüyle aldığımız Şeref Üyemiz Bilal Şimşir, deneyimleriyle genç diplomatlara yol gösteren kıymetli bir büyükelçi, üretken bir yazar ve arşivimizin değerli bir bağışçısıydı. Şeref Üyemiz Bilal Şimşir'e Allah’tan rahmet, ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz." ifadeleri kullanıldı.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığının Şimşir'in vefatına ilişkin yaptığı açıklamada da şunlar kaydedildi:

"Yazdığı eserlerle yakın tarihimize ve Türk diplomasi tarihine ışık tutan değerli yazarımız, emekli Büyükelçi Bilal N. Şimşir'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine ve akademi camiasına başsağlığı dileriz."

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden 1957'de mezun olduktan sonra bu fakültede Diplomasi Tarihi Kürsüsünde Prof. Dr. Ahmet Şükrü Esmer'in asistanı olarak çalışan Bilal Niyazi Şimşir, 1960'ta Dışişleri Bakanlığında göreve başladı.

Paris, Şam, Londra, Lahey Türk Büyükelçiliklerinde başkatip ve müsteşarlık görevlerini üstlenen Şimşir, Türk Dışişleri Bakanlığında, merkezde şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptı.

Arnavutluk'ta Tiran Büyükelçiliği, Pekin Büyükelçiliği, Avustralya ve Güney Pasifik ülkelerinde büyükelçi olarak Türkiye'yi temsil eden Şimşir, 1998'de Türk Dışişleri Bakanlığında 38 senelik hizmetinin ardından emekliye ayrıldı.

Yakın tarih üzerine 52 cilt araştırma kitabı ve yaklaşık 160 kadar makale kaleme alan Bilal Şimşir'in hayatı, Türk Tarih Kurumunca, "Yaşayan Tarih" belgesel serisinde yayımlandı.

Eserleri şöyledir:

Malta Sürgünleri (Bilgi Yayınevi)

Bulgaristan Türkleri (Bilgi Yayınevi)

Osmanlı Ermenileri (Bilgi Yayınevi)

Ankara... Ankara (Bilgi Yayınevi)

Kırıkkale'de film sahnelerini aratmayacak etkinlik Kırıkkale'de film sahnelerini aratmayacak etkinlik

İngiliz Belgeleri ile Sakarya'dan İzmir'e (1921-1922) (Bilgi Yayınevi)

Bizim Diplomatlar (Bilgi Yayınevi)

Doğunun Kahramanı Atatürk (Bilgi Yayınevi)

Dış Basında Laik Cumhuriyetin Doğuşu (Bilgi Yayınevi)

Şehit Diplomatlarımız (Bilgi Yayınevi)

AB, AKP ve Kıbrıs (Bilgi Yayınevi)

Türk-Irak İlişkilerinde Türkmenler (Bilgi Yayınevi)

Ermeni Meselesi (Bilgi Yayınevi)

Kürtçülük (1787-1923) (Bilgi Yayınevi)

Kürtçülük II (1924-1999) (Bilgi Yayınevi)

Türk Yahudiler (Bilgi Yayınevi)

Türk Yahudiler II (Bilgi Yayınevi)

Azerbaycan (Bilgi Yayınevi)

Rumeli'den Türk Göçleri Emigrations Turques Des Balkans Turkish Emigrations From The Balkans Belgeler - Documents, I-II-III (Türk Tarih Kurumu Yayınları)

Türk Harf Devrimi Üzerine İncelemeler (Atatürk Araştırma Merkezi)

Balkan Savaşlarında Rumeli Türkleri Kırımlar-Kıyımlar-Göçler (1821-1913) (Bilgi Yayınevi)