Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretimi hakkında yaptığı açıklamada, geçen yıl rekor kırarak 440 bin ton zeytinyağı üretildiğini belirtti. Bu yıl ise daha düşük bir ürün alındığını ifade eden Yumaklı, yaklaşık 180 bin tonluk zeytinyağı üretiminin gerçekleştiğini dile getirdi. Dünya genelinde zeytin üretiminin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Bakan, Türkiye'nin bu konuda bir sorun yaşamadığını, zeytinyağı tüketiminin 160-180 bin ton civarında olduğunu ve Türkiye'nin kendine yetecek kadar zeytinyağı bulunduğunu ifade etti.

Zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili olarak da Yumaklı, arzla ilgili bir sorun olmadığını ve fiyatların bir üretici kurumun açıklaması nedeniyle gündeme geldiğini belirtti. Bu durumun gündeme gelmesiyle birlikte Türkiye'nin zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili tartışmalara sahne olduğunu söyleyen Bakan, ürün arzında herhangi bir problem olmadığını ve fiyatların anormal bir şekilde arttığının doğru olmadığını vurguladı.

Ayrıca, ihracatla ilgili bir sorun yaşandığını ve Türkiye'den çekilen ürün miktarının arttığını belirten Bakan Yumaklı, dökme zeytinyağının yurt dışına ihracatını kısıtladıklarını açıkladı. Bu kısıtlamanın amacının iç piyasadaki fiyatların anormal bir şekilde artmasını engellemek olduğunu ifade etti. Bakan, sektörün bu duruma uyum sağladığını ve şişelenmiş ürünlerin dışındaki dökme ürünlerin gönderilmesinin sınırlı olduğunu belirtti. Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin, tüketimi karşılayacak düzeyde olduğunu ve iç piyasada herhangi bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Yumaklı, geçen yıldan kalan stoklarla birlikte Türkiye'nin zeytinyağı ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğunu ifade etti.

Türkiye, İsrail'le olan bütün ticaretini durdurdu! Türkiye, İsrail'le olan bütün ticaretini durdurdu!