Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde kira gelirlerine yönelik denetim çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önlenmesi amacıyla bir çalışma yürütüldüğünü belirten Bakan Şimşek, kira gelirlerinin beyanname döneminin yaklaştığını ve bu yıl mart ayında kira gelirlerinin beyan edileceğini ifade etti.

Faiz oranları güncellendi! İşte en çok kazandıran banka Faiz oranları güncellendi! İşte en çok kazandıran banka

Şimşek, geçen yıl yapılan çalışmalara dikkat çekerek, mükelleflerin beyan dışı bıraktıkları gelirleri beyan etmelerinin sağlandığını ve bu sayede vergi beyanında bulunmalarının sağlandığını söyledi. Geçen yıl 200 bin mükellefe kısa mesaj gönderildiğini ve bu hatırlatmalara rağmen geri dönüş sağlamayan mükelleflerin izaha ve gönüllü uyuma davet edildiğini belirten Şimşek, bu çalışmaların katkısıyla 2023 yılında kira gelirlerine ilişkin 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındığını ifade etti.

Bu yılki çalışmaların daha da geliştirilerek devam ettiğini belirten Bakan Şimşek, tapu ve nüfus verileri incelenerek, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edildiğini söyledi. Kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacağını belirten Şimşek, elde edilen bilgilerin elektronik ortamda tutulan bir tutanakla doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sistemlerine aktarılacağını kaydetti.

Bakan Şimşek, elde edilen bilgilerin banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontrollerin gerçekleştirileceğini vurguladı. Beyan dönemi öncesinde hatırlatmalar devam ederken, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemlerin başlatılacağını ifade etti. Mükellefleri kira gelirlerini kolayca beyan edebilmeleri için teşvik eden Şimşek, 2024 yılında yapılacak kapsamlı kira denetimleri için vatandaşlardan destek beklediklerini söyledi.