TRT Haber özel röportaj konuğu olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firmasıyla yapılan 1 milyar dolarlık yatırım anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan’ın JF-17 talebinde Türkiye kilit rol oynayabilir Azerbaycan’ın JF-17 talebinde Türkiye kilit rol oynayabilir

BYD küresel düzeyde dikkat çeken bir firma. Geçen yıl 3 milyon 100 bin araç üretmiş bir markadan söz ediyoruz. Sadece yeni nesil enerjili araçlar üretiyorlar. Sadece hibrit ve elektrikli araçlar üretiyorlar. Bu alanda en yakın rakibinin iki mislinden fazla kapasiteye erişmiş bir markadan bahsediyoruz.

Biz şunu önemsiyoruz, tüm sektörlerde Türkiye yüksek teknolojiyi hedeflemeli ve teknolojide dönüşümü adresleyen işleri önceliklendirmeli. Bizim zaten çok güçlü bir otomotiv sanayiimiz var. Türkiye'de 13 marka üretim yapıyor. Bunların 8'i küresel markalar. Türkiye'de bir yılda üretilen otomobil sayısı AK Parti iktitarları döneminde 300 binden 1 milyon 400 bine yükseltmişiz. Bunlar güçlü yanlarımız. Bunun yanında önümüzde yeni fırsatlar ya da tehditler var. Eğer dönüşümü yakalayamazsanız karşınızda duran fırsatlar tehdide dönüşebilir ve sanayinizin ve ihracat potansiyelinin kaybolması tehdidi ile tehlikesi ile karşılaşabilirsiniz. Otomotiv sektöründe de büyük dönüşüm yeni nesil elektrikli araçlarla birlikte aslında hayatımıza girmiş oldu. Biz yılda 35 milyar dolar ihracat yapan ve ihracat lideri olan otomotiv sektörümüzde bu dönüşümü yakalamayı öncelikli bir amaç olarak tespit ettik.

Türkiye artık başkalarının taklitçisi bir ülke değil. Türkiye artık teknoloji bir yerlerde gelişsin, daha sonra buraya gelsin diye bekleyen bir ülke değil. Türkiye yeni teknolojilerin geliştirildiği bir ülke ve muazzam bir Ar-Ge ekosistemine sahip, yüzden fazla teknoparkıyla, 10 binden fazla teknopark şirketiyle, 1600'den fazla Ar-Ge ve Tasarım Merkezi ile adeta bir Ar-Ge ve inovasyon ordusu kurmuş bir ülkeden bahsediyoruz. İnanın bizim küresel yatırımcılara sunduğumuzda onların en çok etkilendikleri yönümüz de budur.

Bakınız, coğrafi konumumuz çok kıymetli. Evet, yaptığımız anlaşmalar çok kıymetli ama nihayetinde bütün bunların kökü insandır. İnsan kıymetidir, insan kaynağıdır, beşeri sermayedir. Bizim en önemli işimiz, beşeri sermayeyi geliştirmek. Göreceksiniz, işte artık Teknofest'lerde başarılı olan takımların dünyada katıldıkları yarışmalarda da ipi nasıl göğüslediklerini, nasıl ay yıldızlı bayrağımızı en yükseğe çıkardıklarını görüyoruz.

Editör: Haber Merkezi