“Ermeniler terk edilen Azerbaycan topraklarında çevre katliamı yapıyor”. Bunu Haberhergün'e yorum yapan Azerbaycanlı tarihçi profesör Havva Mamedova deyip. Onun sözlerine göre, Kelbeceri terk eden Ermeniler çevreye zarar veriyor: “Ermeniler insanlık dışı hareketleri devam ettiriyor. Çevreye zarar veriyorlar. Ermeniler, 10 Kasım’da imzalanan ateşkes ile iade etmesi gereken topraklara zarar veriyor.

Ermenistan yenilgiyi kabullenemiyor ve olan yine bize oluyor. Yakıp yıkıp ateşe verip, gidiyorlar. Bugün 90. yıllarda evlerini terk etmek zorunda kalan soydaşlarımız evlerinin anahtarlarını saklıyorlar. Umutla bir gün evlerine dönecekleri günü bekliyorlardı. Şimdi Ermeniler topraklarımızı terk ediyorlar. Ama terk etmeden zamanında sokuldukları bizim evleri yakıp gidiyorlar. Ormanları yakıyorlar. Ağaçları odun haline getirip kendileri ile götürüyorlar. Bu kadar zalimlik olur mu? Niye Ermenistan'ın bu insanlık dışı hareketleri uluslararası kamuoyu tarafından kınanmıyor? Niye hiç tepki görmüyor?

Ermenistan insan katliamı yaptı, herkes sustu. Çevre katliamı yapıyor, tarihi katliam yapıyor yine herkes susuyor. Düşünüyorum ki, bu konu Azerbaycan ve Türkiye gündemine taşınmalı ve tartışılmalıdır. Rusya barış kuvvetleri Ermeni'lerin çevreye ve doğaya zarar vermeden Azerbaycan topraklarını terk etmesi için gözlemleyici misyonunu üstlenmeli. Rusya-Azerbaycan-Ermenistan anlaşması gereği Kelbecer, Laçin ve Ağdam rayonlarından  Ermenilerin çekilmesi bekleniyorsa, bu çekilmeye de Rusya kendine düşeni yapmalı. Rusya o topraklarda sadece ateşkesin bozulmaması için var değildir. Çevreye ermeni zarar veriyor, yakıp-yıkıyor, her kes bu olaya seyrici. Neden? Bu konu çok mühim bir konu. İlerde daha büyük sorunlara yol aça bilir...”

Hatırlatalım ki, zamanında Hankendi'nde evini ve yurdunu bırakmak zorunda kalan, Havva Mamedova bir süre Azerbaycan Parlamentosunda Hankendi'ni temsilen millet vekilliyi görevini yapmış tarihçi profesördür.

Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi! Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi!

Haberhergün