Anayasa Mahkemesi (AYM), ikinci el araç satışlarında geçerli olan 15 günlük trafik sigortası süresini iptal etti. Bu karar, araç sahipleri, satıcılar ve sigorta şirketleri arasında nasıl bir etki yaratacak? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ve Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı'nın açıklamalarıyla detayları öğrenin.

AYM'nin aldığı karara göre, ikinci el araç satışında yaşanan uygulama, 15 günlük trafik sigortası süresini devralan kişi üzerinden devam etme pratiği, 9 ay içinde sona erecek. Bu süre zarfında, maddi hasarlar eski sigortadan karşılanabilecek, ancak trafik kontrollerinde araçlar sigortasız kabul edilerek kanuni işlem uygulanacak.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 15 gün süresinin iptali sonrasında yaşanabilecek durumu şu şekilde özetledi: "Önümüzdeki 9 aylık süre zarfında maddi hasarlar eski sigortadan karşılanabilecek ancak trafik kontrollerinde araçlar sigortasız kabul edilerek kanuni işlem uygulanacak."

AYM kararı, ikinci el araç satışlarında yaşanan uygulamaların ve bu süreçte ortaya çıkan maddi yüklerin gözden geçirilmesine yol açabilir. Şu an için araç satın alan herkesin, AYM kararı yürürlüğe girmeden önce veya sonra, aracını trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırması zorunlu bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Sinan Ateş cinayetinin iddianamesinde son durum! Sinan Ateş cinayetinin iddianamesinde son durum!

Trafik sigortası süreçlerindeki değişikliklerin yanı sıra, Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, önümüzdeki dönemde trafik sigortası primlerinde de artış beklediklerini belirtti. Bağcı, "Mayıs ayında trafik sigortalarında ciddi bir artış olabilir. Bu, araç fiyatları, parça fiyatları, hasar oranları gibi birçok uygulamaya bakılarak belirlenecek. Hasar endeksi, iyi sürücü ile kötü sürücü arasındaki farkı 6 kata kadar çıkarabilir" dedi.