17 kent için sarı ve turuncu alarm! 17 kent için sarı ve turuncu alarm!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) aldığı yeni kararla, akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaştırılmış olsun veya olmasın aynı tür akaryakıt ürünleri için fiyat farkı uygulanmayacak. Bu kapsamda, yarın itibarıyla Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek.

EPDK'nin yeni kurul kararıyla, akaryakıt istasyonlarında "95 oktan benzin ve dizel, ultra force (ultra kuvvet), power (güçlü), fuelsave (yakıt tasarruflu), VMax, VPro" gibi ifadelerle farklı fiyatlarla ürün satışı yapılmayacak. Dağıtıcı lisansı sahipleri, farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebilecek ancak bu özelliklerin fiyatı değiştirmeyecek.

EPDK'den yapılan açıklamada, kararın amacının tüketiciler nezdindeki belirsizlikleri önlemek ve dağıtıcı ve bayilerin operasyonlarında kolaylık sağlamak olduğu belirtildi. Türkiye genelinde 13 bin bayi aracılığıyla tüketicilerin akaryakıt ihtiyaçlarının karşılandığı vurgulanırken, kalite izlemesinin sürekli olarak yapıldığına dikkat çekildi.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, EPDK'nin bu kararının, akaryakıt istasyonlarının finansman maliyetlerini az da olsa düşüreceğini belirtti. Okumuş, akaryakıt bayilerinin ekonomik zorluklar yaşadığını ifade ederek, kar paylarının artırılmasına ilişkin taleplerini devlet yetkililerine ilettiklerini ve süreci yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Editör: Burak Hakkı Polat