Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Asrın Afetinin 1. Yılında Afet İletişimi Sempozyumu”na katılarak Maraş merkezli depremlerin ardından yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.

Memiş, yaptığı konuşmada depremin yıkıcı etkilerini vurgulayarak, "Sadece ilk deprem, Hiroşima’ya atılan atom bombasından yaklaşık 2 bin kat daha yıkıcı enerji açığa çıkardı. 300 kilometreden fazla kırılan fay hatları, 400 kilometre uzaktaki binaları yerle bir etti. 11 il, 124 ilçe ve 6 bin 929 köy ve mahalleye verdiği hasarla 14 milyon kişiyi etkiledi. Bölgedeki ağır kış ve hava koşulları ile dondurucu soğukla birlikte asrın felaketi yaşandı. 53 bin 537 insanımız hayatını kaybetti. 107 binden fazla vatandaşımız da yaralandı" ifadelerini kullandı.

AFAD Başkanı, devletin ilk saatlerden itibaren toplam 35 bin arama-kurtarma ekibini bölgeye yönlendirdiğini belirtirken, "Gecikme olmadı ama yetişemedik. Yetişmedi, sayı yetişmedi. Yıkım çok fazlaydı. Peki buradan hangi dersleri çıkardık? Afetle mücadelede en önemlisi risk azaltma" dedi.

AKP’li Tuğrul Türkeş’ten Osman Kavala açıklaması AKP’li Tuğrul Türkeş’ten Osman Kavala açıklaması

Memiş, "Arama-Kurtarmada 100 Bin Projesi"ni başlattıklarını ve bu kapsamda kamu kurumlarındaki personelleri arama-kurtarma eğitiminden geçireceklerini açıkladı. Ayrıca, devletin bölgeye çadır, gıda ve diğer yardımları hakkında da bilgi verdi.