Afganistan’da hükumetin kontrolündeki bir bir ele geçiren Taliban güçleri, Pakistan sınırındaki, ülkenin ikinci büyük kenti Kandahar’a giderek yaklaşırken doğuda da İran sınırındaki sınır kapısı İslam Kala’yı kontrol etmeyi başarmıştı.

ABD desteğinden yoksun olan Afganistan hükumeti, İslam Kala’yı geri almak için bölgeye yeni kuvvetler konuşlandırmaya hazırlanırken Herat’taki eski cihatçı liderlerden İsmail Han cuma günü yaptığı açıklamada Taliban’a karşı savaşa geri döneceğine dair söz verdi.

İsmail Han’ın açıklamalarının ardından yüzlerce yandaşı seferber olup silah alarak Herat’ta sokaklara indi.

Eski cihatçı konutanın yandaşlarından Ataullah, “Herat şehrini yağmalamalarına izin vermeyeceğiz. İsmail Han’ın emri alrında bir kez daha halkımızın onurunu ve haysiyetini korumak için savaşacağız” diyor.

Afgan mücahitleri grubu, 2001 yılında ABD ile birlikte Taliban’a karşı duran gruplardan biriydi. ABD güçlerinin ülkeden çekilme kararı alması ve ardından Taliban’ın ilerleyişi ile birlikte yeninden sahaya inmiş oldu.

Silah kuşanan Basir Ahmed de, “Herat’ı ve halkımızı korumak için buradayız. İsmail Han liderliğinde kanımızın son damlasına kadar savaşmaya hazırız” diyor.  

İsmail Han, Herat şehri çevresinde güvenliği sağladıktan sonra batı bölgesinde de diğer bölgeleri Taliban'dan geri almaya odaklanacaklarını söyledi.

Herat’ta silahlanan grubun komutanlarından Maruf Gulami, “Güçlerimizi Zenda bölgesi yakınlarında konuşlandırdık. Bu bölge şimdi Taliban’ın kontrolünde. Mücahitlerimiz Herat’ın diğer bölgelerine gönderildi” diye belirtiyor.

Taliban liderlerinden oluşan bir heyet cuma günü Moskova'ya gitmişti. Taliban liderleri, Afganistan'daki 400 bölgeden yaklaşık 250'sini kontrol ettiklerini açıklamıştı.

Taliban temsilcisi Şahabeddin Dilaver, "Afganistan egemenlik sahasının yüzde 85'i kontrolümüz altında" şeklinde açıklama yapmıuştı.

Örgüt, İran sınırının  bir kısmı ile Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekisten sınırındaki bölgeleri de kontrolü altına almış durumda.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de, Taliban'ı şiddetten kaçınmaya ve barış sürecine katılmaya çağırdı. Gani, Taliban ile müzakere masasına oturmayacaklarını da kaydetti.

Muhammed İsmail Han kimdir

Harp Akademisi mezunu İsmail Han, Sovyet işgali sırasında Afgan ordusunun 17’nci tümeninde yüzbaşıyken, Herat’ta komünist yönetime karşı başlatılan ayaklanmaya katıldı.

Ayaklanmanın bastırılması üzerine Pakistan’a kaçarak, şu an Kuzey İttifakı’nın devrik Devlet Başkanı olan Burhaneddin Rabbani’ye katıldı. Sovyet işgalinin sona ermesiyle beraber Herat valisi olarak atandı.       

İsmail Han, Taliban’ın 1996 yılında başkent Kabil’i ele geçirmesi üzerine tekrar savaş alanına döndü. Ancak mağlup olunca İran’a kaçtı.

Kısa bir süre sonra güçlerini yeniden düzenledi. Ancak, Taliban 1997 yılında Mezar-ı Şerif kentini ele geçirdi ve bölgedeki kontrolü tamamen sağladı.

Husiler, Aden Körfezi’nde İsrail'i hedef aldı Husiler, Aden Körfezi’nde İsrail'i hedef aldı

İsmail Han da Taliban’a esir düştü ve Kandahar kentine gönderildi. İsmail Han bir kez daha kaçmayı başardı ve Afganistan’a dönerek Taliban’a karşı mücadelesine devam etti.