Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell dünkü İsrail ziyaretinden sonra Ramallah'ta Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ile bir araya geldi ve ortak basın toplantısı düzenledi.

"Gazze'de Hamas'a yönelik savaş, uluslararası toplumun siyasi ve ahlaki başarısızlığının sonucudur." diyen Borrell, Filistin-İsrail meselesindeki bu başarısızlığın bedelini Filistinlilerin ve İsraillilerin ödediğini vurguladı. Borrell, bölgedeki şiddeti sadece siyasi çözümün bitirebileceğini, bunun da iki devletli çözüm olduğunu dile getirerek "Bu (Gazze'deki) dramatik olaylar en azından Filistin meselesini belirsizlikten çıkardı. Kimse bu sorunu ciddiye almıyordu." diye konuştu.

Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi! Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi!

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM!

Batı Şeria'daki durumun göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Borrell, "Yerleşimci teröründe 7 Ekim'den bu yana ciddi artış olduğunu herkes görmeli." ifadesini kullanarak şunları kaydetti: "Bu savaş bize Filistin meselesini çözümsüz bırakamayacağımızı gösterdi. Barışa yatırım yapmak ve çözüme doğru çalışmak için mevcut ivmeyi yakalamalıyız. İki devletli çözüme yönelik siyasi süreç için uluslararası desteği harekete geçirmeliyiz. Bu süreç çok uzun zamandır ihmal edilmişti. Barışa giden tek sürdürülebilir yol iki devletli çözümdür. Bunun uygulanması için atılacak somut adımları belirlemenin zamanı gelmiştir. Oslo anlaşmalarından beri gerekeni yapmadan bunu 30 yıldır tekrarlıyoruz. Ramallah'tan vereceğim mesaj budur."