ABD Başkanı Joe Biden'e, Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırmak için Batı tarafından sağlanan silahları kullanmasına izin verme baskısı artıyor.

Bu hafta bazı ABD müttefikleri, bu olasılığa açık olduklarının sinyallerini verdiler.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ukrayna'nın Batı tarafından sağlanan silahları Rus topraklarındaki askeri bölgelere karşı kullanmasına “izin verilmesi” gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz kamuoyunda temkinli davrandı ancak Berlin'deki bir sözcü, "savunma eyleminin kişinin kendi topraklarıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda saldırganın topraklarını da içerdiğini" söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekildi mi? ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekildi mi?

Nato başkanı Jens Stoltenberg geçtiğimiz hafta the Economist'e verdiği demeçte, Batı'nın Rusya'daki askeri üsleri vurarak Ukrayna'nın kendisini savunmasına izin vermesi gerektiğini söyledi. "Ukrayna kendini savunma hakkına sahiptir. Ve bu, Rusya topraklarındaki çarpıcı hedefleri de içeriyor "dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Cameron bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, İngiliz silahlarının nasıl kullanılacağına karar vermenin Ukrayna'ya bağlı olduğunu söylerken, bu hafta Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Ukraynalıların Polonya silahlarını “uygun gördükleri şekilde” kullanabileceklerini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky daha önce Batılı ülkelerin silahlarının kullanımına sınır koymasının "haksızlık" olduğunu söylerken, Ukrayna'nın ortaklarının desteğini riske atamayacağını kabul etti.

Editör: Haber Merkezi