ABD, üç Orta Asya devletinin – Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan – liderlerine, Taliban’a karşı mücadelede ABD ordusuna yardım eden yaklaşık 9 bin Afgan vatandaşının kendi topraklarında geçici olarak yerleştirilmesi konusunda bir anlaşma imzalanması çağrıda bulundu.

Söz konusu anlaşmanın ABD ile Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan arasında işbirliğini tesis edeceği ve Afganlar’ın yerleşimiyle ilgili sorunlarla ilgileneceği ifade ediliyor. Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin’i bu hafta çalışma ziyaretleri için Washington’dayken ilgili belgeleri imzalayacakları ifade ediliyor.

Bloomberg, Washington’ın radikal Taliban hareketi militanlarının şimdiden Tacikistan sınırlarına yaklaştığından, anlaşmanın tüm taraflar için faydalı olabileceğini ifade etti. Nitekim nugün Taliban’ın Tacikistan yakınlarında tarihi bir yerleşimi ele geçirildiği belirtildi.

RTÜK açıkladı: Tüm kanallar ortak yayın yapacak RTÜK açıkladı: Tüm kanallar ortak yayın yapacak

Daha önce 29 Haziran’da Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in basın sekreteri Sherzod Asadov, bazı Afgan vatadandaşlarının Özbekistan topraklarına sızmak istediğini açıklamıştı.