ABD'nin, Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail'e yeni silah sevkiyatı onayladığı bildirildi. Washington Post gazetesinin haberine göre, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, kamuoyuna duyurulmayan bu kararın alındığını belirttiler.

ABD yönetimi, İsrail'e 25 adet F-35 savaş uçağı ve binlerce güdümsüz bomba sevkiyatını onayladı. Ancak, bu kararın, daha önce Kongre'ye yapılan bildirimlerin dışında olduğuna ve kamuoyuna duyurulmadığına dikkat çekildi.

İsrail'e yapılacak silah sevkiyatının, 2008 yılında yapılan bir Kongre bildirimine dayandığı için, bu sefer herhangi bir bildirimde bulunulmadı. Ayrıca, 1800 adet MK84 güdümsüz bomba ile 500 adet MK82 güdümsüz bombanın da gönderilmesine onay verildiği belirtildi.

California Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine polis müdahalesi California Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine polis müdahalesi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Washington ziyaretinden hemen sonra alınan bu kararlar, dikkat çekiciydi. Beyaz Saray yetkilileri, "İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeyi sürdürüyoruz, (İsrail'e silah yardımını) koşula bağlamak gibi bir politikamız yok" açıklamasını yaptılar.

Ancak, bu karar ABD Kongresi'nde bazı Demokrat isimlerin eleştirisine neden oldu. Biden yönetimi ise "İsrail'in kendini savunma hakkına" vurgu yaparak, kararlarını savundu. ABD Başkanı Joe Biden'ın daha önce yayımladığı bir memoranduma göre, ABD'den silah alan ülkelerin uluslararası hukuka uygun hareket etmesi talep edilmişti.