Altının gramı, ons fiyatındaki düşüşe paralel olarak dün yüzde 2,1 değer kaybederek günü 2.410 liradan tamamladı. Bugün ise yüzde 0,6 artışla güne başlayan gram altın, saat 10.10 itibarıyla 2.423 lira seviyesinde işlem görüyor. Çeyrek altın 4.015 lira, Cumhuriyet altını ise 15.995 liradan alıcı buluyor.

ABD Verileri ve Fed Beklentileri
Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan verilerin ekonomik aktivitenin canlılığını koruduğunu göstermesiyle birlikte, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz indirimine ilişkin beklentiler yılın son çeyreğine ötelendi. Bu durum risk algısını artırdı. ABD'de güçlü makroekonomik göstergeler, Fed yetkililerinin enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmek istediklerini ve faiz indirimi konusunda aceleci davranılmaması gerektiğini belirttiği sözlü yönlendirmeleri destekledi.

Ankara'da toplu taşıma ücretine zam Ankara'da toplu taşıma ücretine zam

İşsizlik Maaşı Başvuruları ve İstihdam
Dün açıklanan verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 18 Mayıs ile biten haftada 215 binle beklentilerin altında gerçekleşti. Analistler, ekonomik canlılığa ilişkin olumlu veri akışının Fed'in politika faizini daha uzun süre yüksek tutma ihtimalini artırdığını belirtiyor. İşsizlik maaşı başvurularındaki azalış, ABD'de istihdam büyümesi yavaşlasa da iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Fed'in Faiz İndirimi Beklentileri
Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in ilk faiz indirimine eylülde gitme ihtimalinin yüzde 48'e gerilediğini, kasım için yüzde 65 ve aralık için ise yüzde 85 ihtimalle fiyatlandığını gösteriyor.

Teknik Analiz ve Veriler
Analistler, yurt içinde bugün veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de dayanıklı mal siparişleri ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan altının ons fiyatında 2.400 ve 2.430 dolar seviyeleri direnç, 2.320 ve 2.300 dolar seviyeleri ise destek konumunda bulunuyor.

Altın fiyatlarının hareketliliği, küresel ekonomik gelişmeler ve Fed'in para politikalarına dair beklentilerle şekillenmeye devam ediyor.

Editör: Burak Hakkı Polat