"Doğrulara saygı gösteremiyorsanız eğrilere de göstermeyin ki, eğrilik marifet sanılmasın."

    Dünyada ki her saniyemizden,her anımızdan mesul olduğumuzu unutmamak. Zamanı en verimli kullanmak.Zaman israfında ise geri dönüşün olmadığı anlayışıyla,zamanı çok iyi değerlendirmek mecburiyetindeyiz.Etrafımıza şöyle bir bakalım.İsraf konularını saymakla bitiremeyiz.

     Ey insan;Zaman sensin,sen iyi olursan zaman da iyidir.Eğer sen kötü isen zaman da kötüdür.

     Televizyonlarda ki zaman ve ahlak israfı:Televizyonlardan konu açılmışken,Her kanalda bolca sergilenen DİZİLER. Villalarda yaşanan hayatlar.Birbirlerine saygısızca bağıran çağıran insanlar.Evlilik dışı ilişkilerin meşru gösterilmesi dayatmalı diziler.Yemek yarışmaları.Pop yarışmaları . Güya, kabiliyet yarışmaları.Gece yarılarına kadar süren ve daha sonra yetmezmiş gibi gündüzleri de sürdürülen evlendirme programları.Bu programlarda dilimizi,kültürümüzü katleden sunucular.Bunları seyretmek için televizyon başına kilitlenen insanlar ve harcadıkları zaman.Bu diziler, programlar yayınlandığı sürelerde kaybedilen maddi kayıplar.Zaman kaybı yanında ahlaki erozyon.Türk milleti çalışmayı başarmayı sever.Bir sıkıntısı var kendine öyle bir yönetici bulamıyor.

   Kahvehanelerdeki zaman savurganlığı:Türkiye de sayıları kaçtır. Kaç saatlerini bekleyerek geçirirler.Boşa geçen saatler içerisinde neler üretebilir insanlarımız. Bir başka örneği hangi ülkede vardır.Türk insanının bu kadar israfa ihtiyacı mı vardır yoksa.Makamları bekleyen odacılar. Sadece makam sahibinin çayını getirmek için işe alınanlar. Rast gele işe alınan insanlarla ilgili bilgilerimiz var mıdır.Bilgisiz beceriksiz çalışanlar yüzünden kaybedilen zamanların hesabını yaptık mı.Ehil insanlar yetiştirmediğimiz için de iş yerleri kendine zarar verdiğinin bile farkında olamıyorlar.

 Tatil savurganlığı:Türkiye de olan tatil günleri kadar hangi ülkede tatil vardır. Hafta da beş gün çalışılıyor iki gün tatil yapılıyor.Kar tatili.Sıcak tatili.Milli ve Dini günler ile ilgili araya sıkışan tatil günleri.Tatil çeşitliliği açısından her halde dünya birincisiyizdir.İlimde fende 35 ülke içerisinde 33. olduk onu biliyorum da. Tatillerde kaçıncı olduğumuzu tahminen söyledim.KPSS sınavları ve iptalleri. Üniversite sınavları ve kazanan öğrenci sayıları,boş yere sınava girenlerin sayıları.Buralarda ki maddi israf ayrı bir konu. En önemlisi bir daha geri getirilmeyecek ZAMAN israfı.

  Bütün mesele liyakatsız idareciler ve PLANSIZLIK.

    Zaman insanın sahip olduğu yegane sermayedir.Başarının ilk şartı da bu sermayeyi akıllıca kullanmasını bilmektir.Boş vakit denilen en kıymetli zaman parçalarını özen ile kullanmayı bilenler kazanır.Tarih örneklerle doludur. Disiplinli planlı çalışmak hedefe götürür,başarıyı artırır.

   Eflatun şöyle diyor:”İlim tahsilinde çırada kullandığım yağ,bütün ömrümde içtiğim sudan daha fazladır.”

    ’’Günde bir saatlik tasarruf ömre ömür katar."

   Büyük bir zaman israfı da siyasilerimiz tarafından yapılıyor.Bir bir genel başkan mitingler düzenliyorlar ve insanları oralarda toplayıp zamanın boşa gitmesine sebep oluyorlar.Bence bütün hepsi gruplar halinde televizyonlara çıksalar ve karşılıklı fikirlerini anlatsalar,hem zaman hem de ekonomik kazançlarımızı varın sizler hesaplayınız.

  “Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen milletler, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.”