Türkolog Ruben Melkonyan, Ermenistan Dışişleri Bakanının Türkiye'nin artık Ermenistan’la sınırını kapalı tutmak için nedenlerinin kalmadığını yorumlayarak, Türkiye'nin sınırlarını açmak için 3 ön şartı olduğunu hatırlattı.
   Ermeni basınına göre, Dağlık Karabağ meselesi, Ermeni Soykırımının uluslararası tanınma konusunun kapanması, Türkiye aleyhine toprak taleplerinin reddedilmesi veya Kars Antlaşmasının yeniden tanınması sınırların açılması için şartlardır, dedi Ermeni Türkolog Melkonyan.
   Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan'ın sınırların açılmasıyla ilgili sözlerini yorumlayan Melkonyan, Dışişleri Bakanının derin bir cehalet ya da kendini kandırma içinde olduğunu belirtti: “Çünkü Türkiye, Ermenistan'la ilişkilerin kurulması için diğer ön koşulundan asla vazgeçmedi. Doğru, Dağlık Karabağ sorunu çözüldü, ancak Ermeni soykırımı meselesi onların siyasi önceliği olmaya devam ediyor.''dedi Melkonyan.
   Türkolog, Dışişleri Bakanının Karabağ meselesi artık bir engel değilse, bu durumda Türkiye'nin neden Ermenilerle ilişki kurmadığını söz konusu haline getirmesi, sadece resmi Erivan'ın konumunu zayıflattığına değil, aynı zamanda Ermenistan'ın Türkiye ile ilişkilerin kurulması konusundaki yanlış anlamalarını belirtmiş oldu: ''Türkiye, mevcut Ermeni devletinin zayıf direnişini, zayıf dış politikasını görerek, maksimuma ulaşmaya çalışacak, doğal olarak ikinci bir önkoşul ortaya koymaya ve Melkonyan, bu önemli sorunun kendisi için çözümü - Ermeni Soykırımının uluslararası tanınmasından vazgeçmesini önemli şart haline getirecek.''dedi Melkonyan.
     Türkiye ile ekonomik ilişkilerin gelişimi hakkında konuşmak için mahkumların huzurunda Melkonyan bunu ahlaki bir eylem olarak görmüyor. Diger taraftan, Ara Ayvazyan'ın sözleri, Erivan'ın Türkiye'nin saldırgan bir devlet olduğun aksini ispatlamaktadır. Çünki eger Türkiye, Ermenilerin dediği gibi, saldırgansa ve Ermeniler bu saldırıya maruz kaldıysa, Dışişleri Bakanı neden Türkiye sınırını açmak için bu kadar acele ediyor?
    Ermenistan, böyle bir politika sergileyerek devlet olarak milli gururunu ve itibarını ne kadar kaybettiğini göstermektedir. Diger yandan uluslararası kuruluşların Türkiye'yi kınama talebinde olduklarını göz önünde bulundurarak, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin kurulmasından bahsetmek ahlaka aykırı değil midir?
    Böyle bir politika sadece ahlaka aykırı değil, aynı zamanda uluslararası platformda Ermenistan'a saygı eksikliğine de yol açmaktadır...