Çin’de yerel hükumet tarafından gelen uygulama kaldırma isteği üzerine App Store’da binlerce uygulama kaldırıldı. ABD markaları ve Çin arasında yaşanan gerginliklerden sonra bu gelişmenin yaşanması da dikkat çekti.

Rekabet Kurulu onay verdi, o platform satılıyor Rekabet Kurulu onay verdi, o platform satılıyor

Çin’de birçok sosyal medya platformunun ve uygulamanın kullanımının yasak olduğu biliniyor. Bunun için de Çinlilerin bazı VPN hizmetlerini tercih ettiği de gelen bilgiler arasında. Şimdi de Çin vatandaşlarını memnun etmeyecek yasaklamalar App Store’da yapıldı.

Gelen haberlere göre yerel hükümetin isteği doğrultusunda App Store’dan 45 bin civarında uygulama kaldırıldı. Kaldırılan 45 bin uygulamanın 39 bin kadarının oyun olduğu ve bu oyunların çoğunun ücretli olduğu aktarılıyor. Hatta bazı iddialara göre kaldırılan oyunlar arasında dünyaca ünlü geliştirici Ubisoft’un oyunu da bulunuyor. Ancak Çin haricinde bulunan kullanıcıların söz konusu kaldırma işleminden etkilenmediğini belirtmek mümkün.

Uygulamaların kaldırılmasına sebep olarak lisanslama işlemi gösteriliyor. Çin’de yer alan mevzuata göre ücretli her uygulamanın bir adet ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası) lisansı alması gerekiyor. Ancak bu uygulamaların söz konusu ISBN numarasını almadığı, böylece Apple ve Çin tarafından da App Store üzerinden kaldırıldığı belirtiliyor.