Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) üyesi Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın Futbol Federasyonları arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle yapılan törende, TFF’yi Başkan Nihat Özdemir, 1. Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı ve Genel Sekreter Kadir Kardaş temsil etti. Servet Yardımcı’nın moderatörlüğünde yapılan iş birliği anlaşması imza törenine Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev de katıldı. Törende ayrıca Azerbaycan Futbol Federasyonu Başkanı Rovnag Abdullayev, Kırgızistan Futbol Federasyonu Başkanı Kanatbek Mamatov, Macaristan Futbol Federasyonu Başkanı Sandor Csanyi, Türkmenistan Futbol Federasyonu Başkanı Arslan Aynazarov, Özbekistan Futbol Federasyonu Başkan Vekili Ravshan Irmatov, Kazakistan Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Azamat Aithhozhin ile diğer temsilciler online olarak yer aldı.
Anlaşmaya imza atan ülkeler arasında, özel turnuvalar, maçlar ve birlikte kamplar düzenlenmesi kararı alınırken, anlaşma altyapı, eğitim, hakemlik, gelişim programları başta olmak üzere birçok sportif konuda ortak çalışmalar yapılmasını kapsıyor.

Nihat Özdemir: "Tarihi bir anlaşmayı imzalıyoruz"
İmza töreninde açılış konuşmasını TFF Başkanı Nihat Özdemir, "Türk dünyasındaki birlikteliğin en güzel örneklerinden, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi üyelerinin Futbol Federasyonları olarak, sportif alanda tarihi bir anlaşmaya imza atıyoruz. 1992 yılında, Türk dilini konuşan halklar arasındaki tarihi bağları, ortak dil, kültür ve gelenekleri temel alarak, bölgede ve dünyada barışı sağlama, müşterek kalkınma ve ülkelerimiz arasında iş birliğini geliştirmek üzere Türk Konseyi’nin ilk adımı atıldı. 2009 yılında ise Nahçıvan Anlaşması ile Türk Konseyi resmen kuruldu ve büyük bir çatıya kavuştu. Günümüzde, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye, 20’den fazla farklı alanda iş birliği içinde bulunuyor. Bugün, Futbol Federasyonları olarak imzalayacağımız anlaşmanın ardından, hep beraber futbol alanında da çok önemli işler yapacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Bu anlaşma ile altyapı, eğitim, hakemlik, gelişim programları başta olmak üzere, birçok konuda ortak çalışma yürüteceklerini söyleyen Özdemir, "Ayrıca ortak kamplar, ikili maçlar ve turnuvalar ile bağlarımızı daha da güçlendireceğiz. Bu anlaşma, Türkiye Futbol Federasyonu olarak 98 yıllık tarihimizin en anlamlı anlaşmalarından birisidir. Yapacağımız güç birliği ile Türk dünyasının dünya futbolunda daha da büyüyerek söz sahibi olacağına inanıyorum. En kısa zamanda bir araya gelerek, görüşmelerimizi yüz yüze yapmayı ümit ediyorum. Anlaşmanın Türk dünyasına hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından tüm ülkelerin temsilcileri anlaşma hakkındaki görüşlerini paylaşarak sözleşmeye imza attı.

Servet Yardımcı: "Bundan böyle, iş birliğimizi geliştirmek için daha sıkı çalışacağız"
Servet Yardımcı, imza töreninin kapanış konuşmasında anlaşmanın bütün federasyonlara hayırlı olmasını dileyerek, "Türkiye Futbol Federasyonu olarak, yapmış olduğumuz bu girişimi çok ciddiye aldığımızı belirtmek isterim. Eminim ki bu anlaşma, sadece bölgemizdeki futbol aktivitelerinin geliştirilmesi bakımından değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal anlamda da federasyonlarımıza büyük fayda sağlayacak. Bundan böyle, iş birliğimizi geliştirmek için daha sıkı çalışacağız. Anlaşmayı imzalayan tüm federasyon temsilcilerini bir kez daha tebrik ediyor, bu vesileyle Ramazan ayınız mübarek olsun diyorum" dedi.

Ziraat Türkiye Kupası'nda yarı final maçları ne zaman? Ziraat Türkiye Kupası'nda yarı final maçları ne zaman?