İngiltere'de koronavirüs salgını ile ilgili ezber bozan bir araştırma yapıldı. Google verilerinin ele alındığı araştırma; "ateş", "öksürük" ve "tat ve koku kaybı" gibi koronavirüs semptomlarını arama sıklığı olası bir salgını 17 gün öncesinden tahmin edilmesini sağlıyor. İşte son dakika haberinin dikkat çeken ayrıntıları...

SORGU SIKLIKLARINA DAYALI BİLGİSAYAR MODELLERİ OLUŞTURULDU

NTV'de yer alan habere göre; salgınla ilgili yapılan yeni bir araştırmada, Google'dan alınan çevrimiçi arama etkinliği, yerel Kovid-19 salgınlarının 17 gün öncesinden tahmin edilmesini sağladığı belirtildi. İngiltere'de yer alan College London Üniversitesi'nden araştırmacılar, ABD, İtalya, İngiltere Avustralya ve Güney Afrika da dahil olmak üzere pek çok ülkede hastalığın yaygınlığı hakkında fikir edinmek için Google'daki arama sorgu sıklıklarına dayalı bilgisayar modelleri oluşturdu.

ARAMA SIKLIĞI İLE VAKA VE ÖLÜ SAYISI ARASINDAKİ BAĞLANTI KANITLANDI

Araştırmacılar, Google'daki "koku kaybı", "ateş", "öksürük" ve "koku kaybı" gibi Kovid-19 semptomlarının arama sıklığıyla vaka sayısı ve ölü sayısı arasındaki artış arasında paralellik olduğunu kanıtladı. Sonuçlarda çeşitli ülkelere göre Google verilerinin olası bir salgını 16,7 ile 22,1 gün öncesinden tahmin edebileceğini gösterdi.

ERKEN UYARI NİTELİĞİNDE: BİRÇOK HAYAT KURTARILABİLİR

Bilim insanları, online arama motorlarından gelen verilerinin Kovid-19 ve diğer bulaşıcı hastalıklarının seyri için kullanılması gerektiğini vurgulayarak, oluşturdukları modelin politika yapıcılar için erken uyarı niteliğinde olduğunu ve böylelikle birçok hayatın kurtulabileceğini açıkladı.

SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı! SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı!

Çalışmanın yazarları, "Araştırmamız Kovid-19'u izlemek için kullanılabilecek yeni bir araç seti sağlıyor, Yaklaşımımızın kültürel, sosyo-ekonomik ve iklim farklılıklarından bağımsız olarak farklı ülkelerde işe yaradığını gösterdik" ifadelerini kullandı.

YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR SALGINLARIN ERKENDEN TESPİT EDİLMESİNE OLANAK TANIYOR

İsrail Bar-Ilan Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Profesör Michael Edelstein, 'Kovid-19 salgını gibi sağlıkla ilgili acil durumlarla mücadele için en iyi şansımız, erken harekete geçmek için onları erken tespit etmektir. İnternetteki arama faaliyetini analiz etmek gibi yenilikçi yaklaşımlar kullanmak salgınları erken tespit etmenin en iyi yoludur" değerlendirmesini yaptı.