ABD'de yayın yapan Washington Post Gazetesi'nde yayınlanan bir  rapor, yeni tip koronavirüs (Kovid 19) pandemisi sırasında insanların ekran süresinin günde yedi veya sekiz saate yaklaştığını belirtiyor.

Bu süre pandemi öncesine göre günde ortalama 3 saat 15 dakikalık bir artış demek. Araştırmalar, insanların ekran başında kaldığı süredeki artışın çeşitli fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. 

Avrupa'nın en obez ülkesi belli oldu Avrupa'nın en obez ülkesi belli oldu

Bu kadar uzun süre ekran başında kalmak insan vücudu için oldukça zararlı olduğu vurgulanıyor. Ekran başında geçirdiğimiz süre nedeniyle  vücudumuzda istenmeyen fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını önlemek için ekran başında kaldığımız süreyi azaltmanın yollarını bulmalıyız.

20+20+20 KURALI

Gün içerisinde sınırlı süreler ekrana baktığımızda bu göz sağlığı için sorun oluşturmamakta. Ancak ekran başında kaldığımız süre normali aşmaya başlayınca göz sağlığıyla ilgili farklı komplikasyonlara maruz kalabiliriz.

İnsanlar dakikada yaklaşık 15 kez göz kırpmaktadır. Bununla birlikte bu konuda yayınlanan raporlar, uzun süre ekran başında kalındığında göz kırpma sayısının yarı yarıya azaldığını belirtiyor. Bunun sonucunda, gözlerimiz tahriş olur ve göz yorgunluğu, kuru göz sendromları ve gözle ilgili diğer bazı komplikasyonlar gelişir.

Bu konuda yapılan araştırmalar ve konunun uzmanları, göz sorunlarına panzehiri 20-20-20 kuralı olduğunu öne sürüyorlar. Araştırmalar, her 20 dakikada bir ekrana ara vermenin göz kırpma sayısını artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. 

Gözlerimizi ne kadar çok kırparsak, gözlerimiz o kadar az kuru ve tahriş olur. Gözler ne kadar az kurursa, göz komplikasyonları olasılığı da o kadar azalır. Sonuç olarak, 20-20-20 kuralı, gözlerimizi korurken insan vücudunun geliştirdiği ilk savunma hattı olarak adlandırabiliriz.

BOYUN SAĞLIĞI

Ekran başında uzun süre kalmayla bağlantılı boyunla ilgili sorunlardan da muzdarip olabiliriz. Uzun saatler boyunca ekrana belirli bir açıyla bakmak boyun zorlanmalarına ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Araştırmalara göre, uzun süre aşağı bakma ve başımızı öne düşürme şekli boynumuzun doğal eğriliğini değiştirebilir. 

Ekran başında kaldığımız sürenin boyunda bıraktığı hasarı en aza indirgemek için, ekrana bakarken farklı bir alışkanlık geliştirmaktir. Ekrana bakarken aşağı doğru çökmek yerine cihazı göz seviyesine yükseltmeniz boynun bükülmesini önleyecek ve omurgayı hizalayacaktır. Bu uygulama omurgayı güçlendirecek ve boyun bölgesindeki ağrıyı hafifletecektir.

ZİHİNSEL SORUNLARA YOLAÇABİLİR!

Aşırı ekran süresi zihinsel sağlık sorunlarına ve uykusuzluk gibi uyku ile ilgili sorunlara da yol açabilir. Sosyal medya, bizi ekranlara uzun süre yapıştıran kötü bir yapıştırıcıdır. Sosyal medyada çeşitli kişilerin gönderilerini gözlemliyoruz. Bu gönderiler insanların hayatlarının yalnızca mükemmel parçalarıdır. 

Bu nedenle, bir başkasının popülaritesinin gönderiler aracılığıyla arttığını izlediğimizde, bilinçli veya bilinçsiz olarak etkileniriz. Bu, özgüvenimizde bir kayba yol açabilir. Sonuç olarak, bu, yalnızlığa, duygudurum dalgalanmalarına (üzüntü), anksiyeteye, uykusuzluğa ve nihayetinde uzun bir süre devam ederse klinik depresyona neden olabilir.

Araştırmalar, akıl sağlığımızı korumak için sosyal medya ağlarına ara vermemiz gerekiyor. Bu aralar saatler, günler ve hata aylar sürebilir. Bu süre sosyal medyadan ne kadar etilendiğinize bağlı.

Araştırmalar, ayrıca sosyal medyanın gerçek hayatın yerini almamasını sağlamamız gerektiğini de belirtiyor. Sosyal medya kesinlikle insanlarla yüz yüze etkileşimin yerini almamalıdır.