İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran yönetiminin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerine özel denetim izinleri verdiği Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ek protokollerini sonlandırdığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran’da ABD ile nükleer anlaşma ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ek protokolleri hakkında açıklamalarda bulundu. Zarif, Tahran yönetiminin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) kapsamında 2016 yılından bu yana gönüllü olarak uyguladığı ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerine özel denetim izinleri verdiği NPT ek protokollerini sonlandırdığını duyurdu. Avrupa’nın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmediğini belirten Zarif, “Avrupa taahhütlerine uymazken anlaşma taraflarını değiştiremez. ABD ile Avrupa şu an aynı konumda” ifadelerini kullandı.

Instagram Snapchat’e benzemeye başladı Instagram Snapchat’e benzemeye başladı

ABD’nin nükleer anlaşmaya dönmek istediği takdirde eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulanan politikaları terk etmesi gerektiğini söyleyen Zarif, “ABD, Trump yönetiminin politikalarını durdurmalı. Aksi halde nükleer anlaşmaya dönemez. Bugünden itibaren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ek protokollerini sonlandırıyoruz. Daha önce de ajansa 23 Şubat tarihi ile birlikte ek protokolleri sonlandıracağımızı bildirmiştik” dedi.

Zarif, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile varılan ortak anlaşma kapsamında, UAEK ile 3 aylık süre boyunca bilgi paylaşmayacaklarını belirterek, “Nükleer tesislerdeki kayıt cihazları sökülmeyecek ancak biz kayıtları Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile paylaşmayacağız” dedi.