Amerika Birleşik Devletleri'nde yargı, skandal bir karara imza attı. Los Angeles mahkemesi, 38 yıl önce öldürülen Türk diplomat Kemal Arıkan'ın katilinin salıverilmesinin önü açtı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, karara tepki gösterdi, ABD Adalet Bakan Vekili Wilkinson'a mektup gönderdi. 

Bakan Gül'ün mektubunda "Terörizm eylemlerini, amaçlarını gerçekleştirmenin aracı olarak gören kişilere oldukça yanlış mesaj verecektir." dedi. 

Erdoğan – Aliyev görüşmesinin detayları… Erdoğan – Aliyev görüşmesinin detayları…

Kararın ciddi anlamda hatalı olduğunu değerlendirdiklerini belirten Gül, "Sasunyan ve onu yönlendiren ideoloji, toplum karşısında varlığını sürdürmekte ve yakın bir tehdit olmaya devam etmektedir." ifadelerini kullandı. 

Kemal Arıkan 1982'de şehit edildi

Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan, Ermeni teröristler Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba tarafından 1982 yılında şehit edilmişti. Yakalanan Sasunyan, afsız ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Ermeni terörist, yıllardır birçok kez tahliye talebinde bulundu. Ancak önceki ve mevcut Kaliforniya valileri bu talebi reddetti.

Ermeni teröristin tahliye yolu açıldı

Son olarak Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Sasunyan'ın talebini bir kez daha geri çevirdi. Los Angeles Bölge Yüksek Mahkemesi ise valinin kararını "keyfi" olarak niteleyerek bozdu. Vali Newsom da kararı temyiz etmeyeceğini açıkladı. Böylece teröriste tahliye yolu açılmış oldu.