Yüzünüzü Bizim Mahalleye Dönerseniz Yükselirsiniz Yüzünüzü Bizim Mahalleye Dönerseniz Yükselirsiniz

Haberhergün Ülker Farmankızı’nın çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerine pozitif değerler katan ahşap oyuncaklar üreten CİDAGU Oyuncak markasının sahibi Ali Kamberoğlu ile repörtajını dikkatinize sunar.

- Ali bey bir Türk iş adamı olarak, Cidagu oyuncak bu gün hangi ülkelere oyuncak ihraç ede biliyor? Genel olarak hangi ülkelerle çalışdınız?

-İhracatta tüm süreçlerin planlı ve aksamadan ilerlemesi için yapılması gerekli ve atılması gereken adımlar var. Pazarların araştırılması, analizi ve değerlendirilmesi, olası ithalatçılar ile görüşmelerin yapılması, ihraç konusu ürüne ve ülkeye göre gerekli izinlerin onayların alınması ve ülkelere göre farklılaşan evrakların hazırlanması gibi. Küreselleşen Dünyada daha ucuz, daha hızlı ve kaliteli üretim yapabilen rekabetçi ürünler Dünya pazarında yer alabiliyorlar. Biz yola çıkarken bir Dünya markası olmak için yola çıktık. Uluslararası pazarlarda yaşanan yoğun rekabet, ihracatçıları,ürünlerini pazarın ihtiyaçlarına göre uyarlamaya teşvik eder. Biz bu konularda çok aşama kaydettik. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Amerika ve Kanada bizim için stratejik öneme sahip. Ürünlerimize büyük ilgi duymaktalar. Pandemi dönemi çalışmalarımızı yavaşlatsada 2021 yılı ihracatlarımızı gerçekleştireceğiz.

-Bu gün ülkede sizin gibi iş adamları için devletin sağladığı imkanlar, vergi şartları, satış imkanları sizin tarafınızdan nasıl değerlendirilirdi acaba? Enfilayson bir iş adamı gibi sizi ve iş imkanlarınızı nasıl etkiledi?

-Aslında ihracatcılar için son zamanlarda devletimizin ciddi teşvik ve destekleri var hatta bir çok ülkeden daha da fazla önem veriliyor. Ancak uygulamalarda başarılı sonuçlar malesef alınamıyor. Bunun bir çok sebebi var. Firmalar bu destekleri alsalar bile bunu tam anlamıyla kullanamamaktalar. Çünkü sermaye sıkıntımız var ve finans kaynaklarına ulaşamıyoruz. Ulaşsak dahi uygun uçuz ve uzun vadeli yatırım kredisine malesef sahip değiliz. Mecburen yüksek faizli ve kısa dönemli ticari kredi kullanmak zorunda kalıyoruz. Ve teminatımız değerinin çok altında gösteriliyor haliyle kredi de ihtiyacın çok altında kalıp ciddi bir kaynak olamıyor. Resmi kurumlar arası işbirliğinin sağlanamaması destek ve teşviklerin genel yapıda olması ve şartlarından dolayı her firmanın bu desteklerden faydalanamaması doğuruyor. Desteğin finans boyutunun tamamen girişimciye bırakılması tüm bunların çözülmesi için devletimizin çok çiddi bir irade kullanması gerekli. Ülkemizde vergiler üreticiyi çok zorlamakta, dolaylı vergilerin çokluğu yüksek oluşu enerji ve yakıttaki yüksek fiyatlar girdi maliyetlerini yükseltiyor ve kobilerin büyüme oranını düşürüyor. Ülkemizde pek çok sektör Koronavirüs’ünden olumsuz etkilendi. Biz koronavirüs kaynaklı sipariş iptalleri sorunu yaşayan firmalardanız. Şu an için devletimizden ciddi bir destek göremedik. Oysa ki biz 1 milyar $ lık ihracat Pazar hacmine sahip olmamıza rağmen ve stratejik bir pazarda yer almamıza rağmen desteklenmedik. 8 yıldır öz sermayemiz ile hem üretimde hem de satışta kalıcı bir firma olmaya çalıştık. Bizim en güçlü yanımız ürünlerimiz ve mücadele güçümüz. Enflasyongelince, enflasyon  bir sonuçtur. Bana göre tüm politika ve yapılanların yani iç ve dış etkenlerin, ve burada yapılanların neticesinin görüldüğü yerdir. Yükselmesi gerçek üreticiyi yani üretimi ve dolayısı ile bizleri etkilemektedir.  

-Ali bey, enfilasyonla alakadar bir çok kurumlar büyük zarara girdi. Cidagu oyuncag böyle bir zarara girdimi ve bu zarardan en az zararla kurtarmak için hisse satışını düşünüyor mu?

-Dediğim gibi enflasyon yapılan tüm politikaların ve alınan kararların neticesidir. Yükseliyorsa bir çok uygulama ve politika doğru değildir. Bizleride etkileyen aslında bunlardır. Her sektörü etkileyen enflasyon bizi de etkiledi. Ancak her zorluk içinde bir çok fırsatlar ve çözümler de barındırır. Döviz kurlarındaki bu yükseliş bizim dış pazarda rekabet güçümüzü arttırıyor ve ürünlerimizin fiyatını çok avantajlı hale getiriyor. Yurt içi pazarımız ise daralmakta.  Bu yüzden dünyada benzeri olmayan ürünlerimizi bir dünya markası yapmak için yatırımcı almamız çok önemlidir. Değerleri bizimle örtüşen  yatırımcılara kapımız her zaman açık olaçak.

-Kardeş ülke Azerbaycanla bir iş birliyi projesi düşünüyormusunuz? Kardeş ülkeye Cidagu oyuncag ürünlerinin ihracı planlarınız içerisinde varmı?

-Kardeş ülke Azerbaycanlı yatırımcılara kapımız her daim açık olduğunu bildirmek isterim.  Bu konu da yapılacak işbirliğinden mutluluk duyarız. Kardeş ülke Azerbaycan her zaman ihracat yapmak istediğimiz bir ülkedir. Her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu bilmenizi isterim.

-Bu gün devletimiz büyük ekonomi sorunlar yaşıyor. Ama halk, yani toplum daha çok zorlanıyor. Sadece bir önemli nokta var,  devletle toplum  arasındakı bir grup en zararlı çıkan  insanlar var ki, onlar da iş adamlarıdır. Bir iş adamı olarak, bu gün devletten beklentiniz nedir? Devlet esnafı için bu gün ne yapmalı?

-Devletimizden beklentimiz öncelikle yerel yönetimler ve diğer birimler bizim gibi stratejik öneme sahip ürünler  üretenlere sahip çıkmaları. Tüm desteklerin bizlerin şartlarına uygun ve bizlerin de görüşleri alınarak yapılması.  Ürünlerimize satın alma önceliği verilmesi desteklenmesi. Üretim ve kobiler aslında ülkeyi ayakta tutan ve gelişmişlik seviyesini yükselten en önemli faktördür. Çözüme de buradan başlanmalıdır. Sadece günü kurtaran ve pansuman çözümler orta ve uzun vadede  dahada kötü sonuçların alınmasına olanak verir. Çözümü sadece devletten beklemek çok ta doğru değildir. Meslek odaları, Ticaret ve Sanayi odaları da çağa ve şartlara uygun hareket etmeli , yol gösterici olmalıdır. Firmaların da üzerine düşen çok şey var. AR-GE ye çok önem vermeliler.

-Sizce pandemiden dolayı toplumu düşünerekden alınan kısıtlama kararları, kira, esnafın geçimi, vergisi, bakurunu da kısıtladığı halde, neden Meclisde bu konular tartışılmıyor? Yani bir esnaf kısıtlama şartları altında evde oturmaya mahkumsa, vergisini sizce nasıl ödemeli veya kirasını nasıl ödemeli?

-Pandemi en çok esnaf ve bazı sektörler hariç üreticiye büyük zararlar verdi. Bu kesim aynı zamanda borç yükü çok olan kesim. Çok radikal kanunların çıkması gerekli. Mesela borçlar ile kiralar ile vergiler ile kullandıkları enerji ile, işcilik ile. Burada hızlı ve doğru uygulamaların yapılması gerekli ötlemek ekonomik sıkıntıların giderek zorlaşmasına yol açar. Üreticilere sahip çıkıp ihracatcı desteklenirse. Esnafın da ayakta kalması sağlanırsa bu süreç atlatılır. Şeffaf hızlı ve tüm tarafların görüşü alınarak doğru politikaların alınması yapılması gerekli. Ançak geç ve duyarsız kalınıyor. Ayrıca Yatırımcıların Türkiyeye çekmek için gerekli adımların atılması da çok önemli.

Kaynak: Haberhergün