21 Aralık 2020 iki zaman yöneticisi-iki büyük gezegen kavuşumu gerçekleşiyor. Öncelikle kalıplaşmış açıklamaların dışında bu iki büyük gaz devinin deviniminden bahsedelim.
Jüpiter-Satürn iki büyük gaz devi gezegenlerdir ve sahip oldukları elementler ile yüzeylerinin alveda oranları oldukça yüksektir. Jüpitere basit bir teleskopla bakıldığında galile uydularını rahatlıkla gözlemleyebiliriz. 21 Aralık 2020 bu iki gezegen birbirlerine oldukça yakın mesafede olacaklar. 0.1°kavuşum halinde olacaklar. Dünyadan gökyüzüne bakarken  gök cisimlerinin birbirlerine yaklaşmış olmalarına bizler kavuşum diyoruz.


Gökyüzünde bir gezegenin ne kadar alan kapladığını belirlemek için açısal çap kavramı kullanılır. Yani gökyüzünü bir referans noktasından belirli açılara bölerek bir gök cisminin, gökyüzünde ne kadar alan kapladığı saptanabilir. Uydumuz Ay 0.5° bir alan kaplıyor. Ay'ın açısal çapı ile Güneşin açısal çapı neredeyse aynı sayılır. Tabi ki Güneşin boyutu Ay'a ve Dünyaya göre oldukça büyük ama bizim görebildiğimiz noktadan Ay'ın ve Güneşin boyutları  yakınmış gibi görünür. İşte açısal çap kavramı budur. 0.1°6 arc dereceye eşittir ve gökyüzünde oldukça küçük bir alan kaplar. Gökyüzüne teleskopla bakıldığında Jüpiter ve Satürnün uydularını aynı görüş alanında gözlemleyebiliriz.

Büyük kavuşum Türkiyeden Güneş batarken güney batı ufkunda gözlemlenebilecektir. Jüpiter-Satürn kavuşumlarını gözlemlemek için 0.1° ve 0.2° beklemek yeterlidir. 21 Aralık 2020 yaşanacak kavuşum derecesinin aynını  bir kez daha görelim derseniz , en yakın 2080 yılında gerçekleşecek. Her 10 yıl arayla bu iki gezegen kavuşumu farklı açılarda da olsa gerçekleşiyor ve Güneşin etrafında dönüşleriyle alakalı bir durumdur. Satürn gezegeni Güneş etrafındaki bir turunu 30 yılda tamamlarken, Jüpiter gezegeni bu turu 12 yılda tamamlıyor. Yani Satürn gezegeni 30 yıllık tam turunun 3/2 yani 20 yılını tamamlamışken, Jüpiter gezegeni  12 yıllık turunu ve bir sonraki turunun 3/2 yani 8 yılını tamamlamış oluyor.

Biden Yönetimi  Ermeni yalanına ortak olacak mı? Biden Yönetimi Ermeni yalanına ortak olacak mı?


Bu yüzden Jüpiter ve Satürn her 20 yılda bir gökyüzünde yanyana geliyor. 2.11.2040 tarihinde  Jüpiter ve Satürn gezegen kavuşumundaki açısal  büyüklük 1.1°olacak. Aslında 21 Aralık 2020 tarihinde ki büyük kavuşumda bu iki gezegen birbirlerine oldukça uzakta olacaklar ama bizim bakış açımızla birbirlerine çok yakınmış gibi görünecekler. Bu iki büyük gezegen kavuşumunun ülkemize vereceği etkilerden bir sonraki yazımda değineceğim.

KAYNAK: HABERHERGÜN / Karma Astrolog Dilek Irmak Kara